Θρίλερ με τους δανειστές – Η κυβέρνηση σε αναμμένα κάρβουνα – Τι έγινε το 2012;

Ελλάδα – Δανειστές, το πιο πετυχημένο πολιτικο-οικονομικό θρίλερ των τελευταίων δεκαετιών. Την ώρα που οι θεατές νομίζουν πως …το τέρας σκοτώθηκε, κάθε φορά, στο τελευταίο δευτερόλεπτο της ταινίας, μένει ένα σημάδι πως …το τέρας ζει! Και αυτή η τελευταία εικόνα, είναι που δημιουργεί το “κλίμα” ώστε ο σκηνοθέτης να ξεκινήσει από αυτήν το γύρισμα της επόμενης ταινίας του!

Φεβρουάριος 2016: Περιμένουμε, εν μέσω κινητοποιήσεων και αγροτικών μπλόκων, τους δανειστές να μας αξιολογήσουν, ώστε να πάρουμε το πράσινο φως  να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις για την περιβόητη ρύθμιση του χρέους, να πάρει η οικονομία και οι τράπεζες μια ανάσα ρευστότητας για να φύγουμε από το τέλμα της ύφεσης και …να παρουμε τα 5 δισ των παλαιών δόσεων που μας χρωστάνε. Όχι φυσικά για να τα …φάμε, αλλά για να τους πληρώσουμε! Να πληρώνουμε δηλαδή τα 450 περίπου εκατιομμύρια το μήνα για τις δόσεις του ΔΝΤ και κυρίως να είμαστε εντάξει στην πληρωμή των 2,3 δισ τον Ιούλιο προς την ΕΚΤ για τα ομόλογα που κρατάνε οι ευρωπαικές κεντρικές τράπεζες…

Πότε όμως θα έλθει ξανά στην Αθήνα το κουαρτέτο; Ιδού η απορία. Φεύγοντας, μείναμε με την εντύπωση, πως σύντομα επιστρέφει. Τώρα, φαίνεται πως …το σκέφτεται, κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ, μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να τους “καλύψει” μέσω περικοπών στο ασφαλιστικό, το δημοσιονομικό κενό των 1,2 δισ που βλέπουν πως υπάρχει το 2015, αλλά και να πεισθούν ότι το 2016, μέτρα όπως οι φόροι στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή στο κρασί και οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, θα είναι αποδοτικά για τα δημόσια ταμεία, κάτι για το οποίο εκφράζουν τις έντονες αμφιβολίες τους!…

…Η ελληνική πλευρά, κάθεται πάλι σε αναμμένα κάρβουνα. Ήρθε η έκθεση της  Κομισιόν που προτρέχει των διαπραγματεύσεων και ζητά πρόσθετα μέτρα για το 2016, ήρθε η δήλωση της Κ. Λαγκάρντ που λέει πως «αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό, δεν συζητάμε καν για μείωση του χρέους», με αποδέκτες όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την ευρωπαική πλευρά των δανειστών που κουβέντα δεν έχουν πει για το χρέος …Αφήνουμε τις δηλώσεις Σόιμπλε…

…Τα πράγματα θα δείξει που πάνε, στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, όπου θα φανεί αν οι οι δανειστές έχουν διάθεση να επιστρέψουν γρήγορα ή όχι στην Αθήνα. Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά, έχοντας και σαν “όπλο” το προσφυγικό, προσπαθεί να ρυθμίσει πολιτικά κάποια από τα θέματα που βάζει το κουαρτέτο των δανειστών. Έκανε μία νύξη στην Α.Μέρκελ ο Πρωθυπουργός προ ημερών στο Λονδίνο, θα ξανακάνει το ίδιο στην επικείμενη συνάντηση στις 17 του μηνός στο Παρίσι, με τον Φ.Ολάντ…

…Κάθε άλλο παρά άσχετη είναι μέσα σε αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται, η επαναφορά του θέματος “εκλογές” από τον υπουργό Άμυνας Π.Καμμένο, στην περίπτωση που όπως είπε, μας ζητήσουν οι δανειστές πράγματα που ξεπερνούν τα όρια. Αλλά και πολύ πετυχημένη η απάντηση του Β.Λεβέντη (σ.σ. από μικρό και …μαθαίνεις την αλήθεια): «Κύριε Υπουργέ, ανήμερα των εκλογών πανηγυρίζατε με τον κ. Τσίπρα για την “ελπίδα” που θα φέρνατε και για το γεγονός ότι μόνοι σας θα σώνατε τη χώρα.
Τώρα, αφού πια όλοι έχουν πεισθεί ότι το καράβι πηγαίνει προς τα βράχια, αντί να σκεφτείτε τον μονόδρομο της οικουμενικής, λέτε ότι σκέφτεστε πάλι τις εκλογές αν οι δανειστές έχουν παράλογες απαιτήσεις. Σας υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική δεν είναι videogame, από πίσω υπάρχουν άνθρωποι»

Το τι θα πετύχει αυτός ο τρόπος διαπραγμάτευσης, άγνωστον. Άποψη πάντως του ΔΝΤ, που όπως φαίνεται έχει και πάλι το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις,  είναι ότι για να πάρει από αυτό η Ελλάδα το ok στην αξιολόγηση, θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεσες περικοπές στις συντάξεις και να μην βασίσει την εξοικονόμηση πόρων ούτε με αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, ούτε με επιβολή άλλων φόρων (π.χ φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές).

 

Σημειώνουμε ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 η Ελλάδα, στη Σύνοδο Κορυφής, με πρωθυπουργό τον Α,Σαμαρά, είχε πάρει την υπόσχεση ότι το θέμα της ρύθμισης του χρέους θα προχωρούσε μόλις επιτύγχανε πρωτογενή πλεονάσματα. Οι μήνες πέρασαν, τα πρωτογενή πλεονάσματα επετεύχθησαν, αλλά πάντα, στην “κρίσιμη στιγμή”, κάτι συνέβαινε και η συζήτηση για το χρέος δεν έγινε.

 Αφού κύλισε το 2013, στο 2014, πολλοί υποστήριζαν, ότι δεν προχώρησαν τα πράγματα με το χρέος, επειδή ήταν εμφανές πως στην Ελλάδα, θα γίνουν εκλογές, θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ  και οι δανειστές προτιμούν να βρουν την όποια λύση με τη νέα κυβέρνηση….

 Συμπέρασμα: Μεγάλη προσοχή, γιατί οι καιροί είναι και πάλι… πολύ δύσκολοι. Το θρίλερ, αφήνει και πάλι την αίσθηση πως …το τέρας ζει!  Και όλοι, είναι προετοιμασμένοι για τα νέα γυρίσματα…Τόσο οι πρωταγωνιστές, όσο και οι κομπάρσοι…

ΥΓ: Η βύθιση του Χρηματιστηρίου και η εκ νέου απαξίωση των τραπεζικών μετοχών, μόνο καλό σημάδι δεν είναι ως προς την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία…