>Η Κεντρική Τράπεζα προειδοποιεί για κίνδυνο ένταξης της Κύπρου σε καθεστώς μηχανισμού στήριξης

>
Την ανάγκη λήψης δραστικότερων μέτρων από αυτά που έχουν ανακοινωθεί τονίζει σε επιστολή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), Αθανάσιος Ορφανίδης, εκτιμώντας ότι μετά τα πρόσφατα γεγονότα ( την έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς και τις μεγάλες ζημιές στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού), η οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση συγκρινόμενη με αυτή που ακολούθησε την τουρκική εισβολή.

Στην επιστολή του, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα StockWatch, ο διοικητής τούς καθιστά, όπως τονίζει, κοινωνούς των θέσεων της ΚΤ μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν τα τραγικά γεγονότα ,σε συνάρτηση με την καθυστέρηση λήψης μέτρων.

«Συνυπολογίζοντας όλα τα δεδομένα, το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, τις δυσκολίες προσφυγής σε εξωτερικό δανεισμό, τις επιπρόσθετες οικονομικές επιπτώσεις από τα πρόσφατα γεγονότα στο Βασιλικό, πιστεύω ότι η οικονομία
βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, συγκρινόμενη με αυτή του 1974» αναφέρει.

«Συνεπώς», συνεχίζει, «για να αποφευχθούν τα χειρότερα όπως, μεταξύ άλλων, η ένταξη της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης, με ό,τι συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για το εθνικό θέμα, απαιτούνται αμέσως περισσότερα και δραστικότερα μέτρα από εκείνα που συζητήθηκαν στη συνάντηση της 8ης Ιουλίου 2011 καθώς και ταχύτερη υλοποίησή τους».

Είναι η πρώτη φορά που ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κάνει επίσημα αναφορά στην πιθανότητα ένταξης της Κύπρου σε μηχανισμό στήριξης.

Η ΚΤ εκφράζει την εκτίμηση ότι «τα οικονομικά μέτρα που παρουσιάστηκαν την 1η Ιουλίου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση λόγω όμως της καθυστέρησης στην προώθηση τους δεν είναι πλέον αρκετά»

Δια της επιστολής του, ο κ. Ορφανίδης καλεί κυβέρνηση και κόμματα να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στη λήψη δραστικότερων μέτρων από αυτά της 8ης Ιουλίου, εκφράζοντας την ετοιμότητα του να συμβάλει με όλες του τις
δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια.

Καταλήγοντας καλεί όλους να αρθούν στο ύψος των κρίσιμων περιστάσεων.