ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα» οι μετοχές

storm Αντιμέτωπες με την «τέλεια καταιγίδα» βρίσκονται οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Marketwatch, εν μέσω ισχυρών πιέσεων στις αγορές.  Οι επενδυτές εγκαταλείπουν άρον άρον τις μετοχές ενός κλάδου που μόλις πριν από λίγους μήνες χαρακτηριζόταν μία από τις καλύτερες επενδυτικές ιδέες. 

Ο Stoxx Europe 600 Banks Index, ο τραπεζικός δείκτης της Ευρώπης, υποχωρεί εδώ και έξι εβδομάδες. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων απωλειών από το 2008. Τότε οι τράπεζες υποχωρούσαν για 10 εβδομάδες σερί σύμφωνα με την FactSet.

«Το τρέχον περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ πολύ άσχημο. Σε έναν πλήρη επιχειρηματικό κύκλο, νομίζω ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι τράπεζες κατά μέσο όρο μπορούν να καλύψουν το κόστος ιδίων κεφαλαίων τους. Και ως αποτέλεσμα, αυτό τις καθιστά μια μη ελκυστική επένδυση για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές», προειδοποιεί, ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank, Peter Garnry.

Στα τέλη του 2015, οι τράπεζες θεωρούνταν ένας από τους δημοφιλέστερους κλάδους για το 2016 λόγω του αναμενόμενου οφέλους από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, των προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού και βελτιωμένη οικονομική ανάπτυξη. Αυτή η προοπτική, ωστόσο, ήταν προτού η «γροθιά» που έδωσε η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η επιβράδυνση της Κίνας περιορίζοντας την επενδυτική εμπιστοσύνη παγκοσμίως.

 

Μέρος της συλλογικής υποαπόδοσης του κλάδου οφείλεται σε εξαιρετικά κακές επιδόσεις ορισμένων εκ των μεγαλυτέρων τραπεζών. Η Deutsche Bank για παράδειγμα έχει καταγράψει πτώση άνω του 32% από την αρχή του έτους, εν μέσω μιας επώδυνης αναδιάρθρωσης. Και η Credit Suisse υποχωρεί κατά περισσότερο από 31% από την αρχή του έτους, μετά την ανακοίνωση τεράστιων ζημιών το δ’ τρίμηνο.