ΕΣΡ δεν συγκροτήθηκε, οι άδειες για κανάλια εις χείρας Ν.Παππά – Τι είπαν τα κόμματα στη Βουλή

 

 

H νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στο τηλεοπτικό τοπίο, είναι  θέμα ημερών, μετά την τρίτη αποτυχημένη προσπάθεια της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής να συγκροτηθεί ΕΣΡ.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας την συνεδρίαση: «Σε ό,τι με αφορά, δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στη Διάσκεψη των Προέδρων. Έχουν περάσει τρεις μήνες, έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να έχουμε καταλήξει. Αυτό δεν έγινε. Θεωρώ ότι υπήρχαν ακραίες απόψεις που εκκινούσαν και εκφράστηκαν από πλευρές για να μην υπάρξει τελικά διαγωνιστική διαδικασία και να υπάρξουν στη χώρα άλλου είδους εξελίξεις ώστε να μην γίνει διαγωνισμός».

«Επί της ουσίας λειτούργησε ένα είδος ιδιότυπου βέτο. Η Βουλή, διά της Ολομέλειας της, θα ασχοληθεί εφόσον φέρει πρόταση η κυβέρνηση, με τη συνέχεια και ολοκλήρωση της διαδικασίας. Και ενδεχομένως αυτό να γίνει πολύ σύντομα», υπογράμμισε.

Ο Ν. Βούτσης παρέδωσε στα κόμματα την Έκθεση του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας που καταλήγει ότι πρέπει να δοθούν τέσσερις άδειες για κανάλια υψηλής πιστότητας (High Definition).

«Είναι απολύτως σαφές ότι το αντικείμενο για το οποίο μιλάμε δεν είναι γενικά και αόριστα η παροχή αδειών για να υπάρξουν κανάλια στη νέα εποχή. Μιλάμε για τα κανάλια υψηλής πιστότητας. Όλη η άλλη συζήτηση που ερχόταν ενδεχομένως από ελλιπή προετοιμασία και αναφερόταν σε δεκάδες καναλιών που έχουν πάρει άδειες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη ή σε δεκάδες άδειες καναλιών, ενδεχομένως δεν αφορούσε τα κανάλια HD» είπε εισηγητικά ο πρόεδρος της Βουλής, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται στα μπουκέτα ή τα συνδρομητικά ή τα ιντερνετικά όπου κάθε κανάλι που υπάρχει σήμερα ή μπορεί να ανοίξει στο μέλλον, δύναται να κάνει όσες αναμεταδόσεις θέλει.

Ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι «η μελέτη που είχε παραγγελθεί εδώ και καιρό έχει γίνει και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το Ινστιτούτο έχει συμβουλεύσει και άλλες χώρες της Ευρώπης και έτσι δόθηκαν οι άδειες. Η μελέτη που αφορά τα πραγματικά δεδομένα έχει γίνει και ακολουθήθηκε από όλες τις χώρες και έδωσαν 4, 5 , 6 – μόνο η Ιταλία έχει 11-12 για τους γνωστούς λόγους και με τη γνωστή ποιότητα».

Αναβολή της ψηφοφορίας για να μελετηθεί η πρόταση ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας. «Επειδή οφείλει κανείς να έχει ευρύτητα τοποθέτησης, θα ήταν δείγμα σοβαρότητας όλων μας, να μελετήσουμε την έκθεση και να επανέλθουμε σε δύο μέρες. Εγώ δεν έχω την τεχνική δυνατότητα να μελετήσω τώρα», ανέφερε, ενώ επανέλαβε τη «θεσμική διαφωνία» του να μην δίνονται οι άδειες από το ΕΣΡ.

«Θα συνεχίσει η ίδια απαράδεκτη κατάσταση, δεν έχετε την βούληση να πλήξετε την πληγή που λέγεται βαρόνοι και κανάλια», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς κατηγορώντας τους καναλάρχες ότι εμπλέκονται σε ναρκωτικά, σε τράφικινγκ και σε ποδοσφαιρικές ομάδες.

«Μου κάνει εντύπωση ότι η έκθεση καταλήγει στον αριθμό αυτό, που είναι ο αριθμός που έλεγε σε δημοσιογράφους ο Ν. Παππάς. Οι υποψίες είναι βάσιμες. Του είπε αυτό που ήθελε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ  Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε: «Διαγωνίως που την κοίταξα κάνει λόγο για τεχνικές δυσκολίες που θα υπάρξουμε μετά το 2020. Κάνουμε πρόβλεψη τεχνολογικής επάρκειας και τεχνολογικής εξέλιξης; Είναι ύποπτο αυτό».

«Στη χώρα έχουν δοθεί από το ψηφιακό φάσμα 4 πολυπλέκτες. Οι 2 είναι στη δημόσια τηλεόραση. Στις 2 που μένουν χωρούν 4. Είναι φορσέ αυτό. Η επιφύλαξη είναι μήπως υπάρξουν νέες δυνατότητες την επόμενη δεκαετία για περισσότερες άδειες», του απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, αλλά ο κ. Λοβέρδος επέμεινε στην αρνητική ψήφο.

«Το θέμα μας είναι εκλογή μελών ΕΣΡ. Όλα τα υπόλοιπα δεν τα καταλαβαίνω. Κρύβεται η ουσία. Η συζήτηση στην τεχνολογία, στη νομιμότητα πάει να κρύψει την πραγματικότητα ότι η κυβέρνηση έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και θέλει να το χρησιμοποιήσει και τα άλλα κόμματα θέλουν να μπουν στο παιχνίδι. Γίνεται μία διαπάλη για την τηλεοπτική πίτα, για να μην πω για παζάρι», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ  Θανάσης Παφίλης, δηλώνοντας παρών.

«Η έκθεση είναι η ταφόπλακα όποιου θέλει να υποστηρίζει ότι ο αριθμός των αδειών είναι πολιτική απόφαση και πρέπει να αποφασίζει ο υπουργός. Δεν έχει κανένα λόγο να αποφασίζει η Βουλή ή ο υπουργός. Αν κάνετε αυτό που σας ζητάμε, θα υπάρξει συναίνεση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, επιμένοντας ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα, καθώς «η συνταγματική επιταγή είναι ξεκάθαρη ότι όλες οι αρμοδιότητες πρέπει να είναι στο ΕΣΡ». Ο Χ. Θεοχάρης, που καταψήφισε, είπε ότι η έκθεση δεν περιλαμβάνει μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα.

«Με μία διαφημιστική πίτα 180 εκατ. το χρόνο, δεν μπορούν ούτε να συντηρούν ούτε να σταθούν στα πόδια τους επιχειρήσεις που πρέπει να σταθούν στην ποιότητα των συγκεκριμένων εκπομπών για τις οποίες μιλάμε (ειδησεογραφικές, 24ωρης βάση και High Definition). Δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας που να έχει τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της βιωσιμότητας όλων των σημερινών καναλιών», σχολίασε ο Ν. Βούτσης. «Το πολιτικό σύστημα δεν έχει τη δύναμη να επιβάλλει αυτή την λογική. Πρέπει να βάλει τους κανόνες και να μην μπορούν οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν», επέμεινε ο Χ. Θεοχάρης.

Την ανάγκη πάταξης της διαπλοκής υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Κόκκαλης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το πιο σημαντικό είναι να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο και τέρμα στη διαπλοκή».

«Ακούμε τη Ν.Δ. να ζητά αναβολή, το ΠΑΣΟΚ να διαφωνεί με τον αριθμό των αδειών, το Ποτάμι να θέτει θέμα συνταγματικότητας», είπε και πρόσθεσε: «Θέλετε αναβολή; Είναι αμήχανοι; Το Ποτάμι σηκώνει το τυπικό εμπόδιο της αντισυνταγματικότητας, αλλά εμείς ως κυβέρνηση έχουμε εντολή να παταχθεί η διαπλοκή. Η κυβέρνηση λέει δημοπρασία και ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Αρνητική ήταν η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων Γιώργου Καρρά.

«Να μιλήσουμε ειλικρινά, όχι με υποκρισία, και να πούμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  αναλαμβάνει την ευθύνη να λύσει την πολιτική κρίση, πληρώνοντας το κόστος, το οποίο το κάνει ήδη, κάθε μέρα τον ξεσκίζουν», επεσήμανε η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου τονίζοντας πως «η αλήθεια είναι ότι κανένα κόμμα δεν θέλει να πάρει την ευθύνη και να πει ότι θα κλείσω, θα ανοίξω κανάλι κ.λπ., διότι θα με διαλύσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει με τη στάση του ότι θέλει να δώσει διέξοδο».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός είπε ότι θα έπρεπε η συζήτηση να γίνει επί των ονομάτων που προτείνονται.