>Εβδομάδα spring cleaning εν αναμονή της Τρόικας

>
Η προγραμματισμένη, για τις 4 Απριλίου, κάθοδος της Τρόικας στην Αθήνα, με στόχο την οριστικοποίηση των πακέτων δημοσιονομικών μέτρων 22 δισ. ευρώ και αποκρατικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ, προκαλεί πυρετό στην κυβέρνηση, η οποία ακόμη αναζητεί τα απαιτούμενα ποσά.

Τα πακέτα θα πρέπει να κλείσουν εντός της εβδομάδος, με χρονικό ορόσημο την 31η Μαρτίου. Εως τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει από πού θα βρεθούν έσοδα 8 δισ. ευρώ καθώς και τις πηγές περικοπής δαπανών ύφους 14 δισ. ευρώ σαρώνοντας κάθε κωδικό του προϋπολογισμού αλλά και εξετάζοντας προτάσεις για νέα εισπρακτικά μέτρα μόνιμου και προσωρινού χαρακτήρα.

Οι διαφωνίες μεταξύ κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών που έγιναν και επισήμως την προηγούμενη εβδομάδα δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος. Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη ανέφερε ως “κόκκινη γραμμή” περικοπές ύψους 6,5 δισ. ευρώ και όχι 8,5 δισ. ευρώ που ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ανάλογες ενστάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Το ζήτημα είναι ότι όλοι οι υπουργοί θα κληθούν την προσεχή εβδομάδα να υπερασπιστούν έναντι των στελεχών της Τρόικας στην (διήμερη βάση προγράμματος) παρουσία τους στην Αθήνα να υπερασπιστούν οι ίδιοι τις περικοπές του «μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Πρέπει δηλαδή και οι ίδιοι να συμφωνήσουν στα μέτρα, δημιουργώντας το πακέτο των 22 δισ. ευρώ.

Κανείς δεν αποκλείει μάλιστα, λένε αρμόδια στελέχη τα μέτρα να είναι πιο πολλά. Ήδη η Τρόικα υπολογίζει σε αποκλίσεις 1,8 δισ. ευρώ για το 2011, ενώ επαγρυπνά για τις αποκλίσεις στα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους που μπορεί να φέρουν περισσότερα μέτρα αν δεν αναστραφούν άμεσα.

Στο επίκεντρο των αποφάσεων βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών το οποίο έχει ήδη χαράξει εναλλακτικά σχέδια περικοπών δαπανών και εύρεσης εσόδων από κάθε δυνατή πηγή. Ολοκληρώνει παράλληλα και το πρώτο πακέτο των αποκρατικοποιήσεων που βασίζεται σεέναν ενδεικτικό αριθμό ακινήτων και εταιρειών αλλά κυρίως στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για την εύρεση των 50 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του μετά από μία διήμερη ανάπαυλα με αφορμή τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, την Κυριακή σε συνεχείς συσκέψεις οργάνωσε τις κινήσεις των επόμενων ημερών.

Στόχος είναι, αναφέρουν αρμόδια στελέχη, όχι μόνο να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του νέου πακέτου αλλά να γίνει ξεκαθάρισμα σε πολλές εκκρεμότητες που «σέρνονται» επί σειρά μηνών.

Μεταξύ αυτών εντός της εβδομάδος αναμένεται η αποστολή επιστολών στις τράπεζες για τα εχέγγυα που πρέπει να δώσουν για να λάβουν τις εγγυήσεις αξίας 30 δισ. ευρώ. Προωθείται επίσης η εφαρμογή των μισθολογικών περικοπών στις ΔΕΚΟ που θα ισχύσουν αναδρομικά από την αρχή του 2011, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις στα υπουργεία και τους φορείς του δημοσίου για να στείλουν στοιχεία δαπανών και χρεών.

Το πλέον κομβικό σημείο θεωρείται η επιτάχυνση της είσπραξης εσόδων. Εν αναμονή των πρωθυπουργικών αποφάσεων περί ανασχηματισμού, με τα σενάρια ενίσχυσης του συγκεκριμένου σκέλους του υπουργείου, ο υπουργός καλείται να φέρει αποτελέσματα άμεσα.

Τα μέτρα που θα συζητήσει η κυβέρνηση με την τρόικα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν σε μία πρώτη μορφή στις 15 Απριλίου. Θα εγκριθούν από υπουργικό συμβούλιο και θα ανακοινωθούν για δημόσια διαβούλευση. Παράλληλα, θα σταλούν στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ προς έγκριση. Δύο μήνες μετά, στις 15 Μαΐου, θα πρέπει να λάβουν το δρόμο της ψήφισής τους από τη Βουλή.