ΔΝΤ: 50 δισ. θα χρειασθούν οι τράπεζες

Σοκ στη χρηματιστηριακή αγορά και πρόσθετες ανησυχίες στην κυβέρνηση και στον τραπεζικό χώρο προκαλούν οι τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ όσον αφορά τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών μετά το PSI: Ενώ μετά τους ελέγχους της Blackrock είχε υπολογισθεί ότι θα χρειασθούν συνολικά 23 δισ. ευρώ, στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που δόθηκε χθες στο Eurogroup, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες τους θα είναι 50(!) δισ. ευρώ. Αν η εκτίμηση είναι βάσιμη, θα καταστεί αναπόφευκτη η υπαγωγή σχεδόν όλων των ελληνικών τραπεζών υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθρότητας.
Η πληροφορία διέρρευσε την ώρα της συνεδρίασης του Eurogroup και μεταδόθηκε από διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς και οπό την ελληνική δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ).
Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ βασίζονται στα τελευταία στοιχεία για το ποσοστό “κουρέματος” και τους λοιπούς όρους του PSI – οι οποίοι πάντως δεν είχαν οριστικοποιηθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και αποτελούσαν αντικείμενο επίπονων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, με εκπροσώπους του IIF.