>Διατηρεί την επιφυλακτικότητά της για τις τράπεζες η Deutsche Bank

>
Διατηρεί την επιφυλακτική στάση για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank σε ανάλυσή της με χθεσινή ημερομηνία, στην οποία επισημαίνει ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου των τραπεζών, θα είναι «non event».

Προσθέτει δε πως το ελληνικό πρόβλημα χρέους, φαίνεται να μετατρέπεται σε ένα sudoku puzzle. «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αυτοί του ΔΝΤ στα σχόλιά τους δίνουν διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του ελληνικού δημόσιου χρέους, μεταξύ των οποίων είναι και ο περαιτέρω δανεισμός ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης για το 2012-2013 ή/και η ήπια ή απότομη αναδιάρθρωση του χρέους».

Όπως εκτιμά η Deutsche Bank, το δίλημμα είναι εάν με το να εξασφαλιστεί περισσότερος χρόνος για την Ελλάδα, θα δοθεί στη χώρα η ικανότητα να περιορίσει το έλλειμμά της και να πουλήσει assets ή απλώς θα αναβάλλει την αναπόφευκτη λύση, η οποία είναι κάποιου τύπου αναδιάρθρωση που θα επηρεάζει και τον ιδιωτικό κλάδο. Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν πως η πιο πιθανή έκβαση θα είναι ένα πακέτο επιπρόσθετων δανείων με όρους και μάλλον εγγυημένο με τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις, ίσως μια εθελοντική ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας μέσω του EFSF/ESM.

Επισημαίνουν ωστόσο πως δεν αναμένεται να εμφανιστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση πριν από τη συνεδρίαση της ΕΕ στις 24 Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων ξεκινάει στις 23 Μαΐου. Αναμένει ότι οι κερδοφορίες θα είναι οριακά θετικές, πιεζόμενες ωστόσο από τα ελαφρώς μεταβαλλόμενα καθαρά έσοδα από τόκους, τις χαμηλές προμήθειες και την αύξηση των προβλέψεων. Αναμένει δε απομόχλευση των δανείων και επιτάχυνση στη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Για άλλη μία φορά, το επίκεντρο θα βρεθεί στις πιθανές επιπτώσεις από την κρίση χρέους, στις δραστηριότητες των τραπεζών και στο κεφάλαιό τους.

Διατηρεί τη σύσταση hold για τις Alpha Bank, Marfin Popular, Πειραιώς, Τράπεζα Κύπρου, και τη σύσταση sell για την Αγροτική Τράπεζα.

Για την Alpha Bank αναμένει στο α΄ τρίμηνο καθαρά κέρδη 10 εκατ. ευρώ από τις ζημιές των 10 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο, και τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 430 εκατ. ευρώ από τα 465 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Για την Τράπεζα Κύπρου αναμένει καθαρά κέρδη 79 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 81 εκατ. ευρώ το 2010 και καθαρά έσοδα από τόκους στα 275 εκατ. ευρώ από τα 242 εκατ. ευρώ.

Η Πειραιώς αναμένεται να παρουσιάσει καθαρά κέρδη 2 εκατ. ευρώ από τα 6 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο και καθαρά έσοδα από τόκους στα 305 εκατ. ευρώ από τα 293 εκατ. ευρώ. Η Marfin Popular Bank εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ από τα 42 εκατ. ευρώ, και καθαρά έσοδα από τόκους στα 175 εκατ. ευρώ από τα 176 εκατ. ευρώ το 2010.

Για την Αγροτική Τράπεζα αναμένει καθαρές ζημιές 9 εκατ. ευρώ από τις ζημιές των 37 εκατ. ευρώ και καθαρά έσοδα από τόκους στα 200 εκατ. ευρώ από τα 198 εκατ. ευρώ.