Δημήτρης Παφίλας: Ο «Μαύρος Κύκνος» του ταλαντούχου κυρίου Τσίπρα

Κάθε ημέρα ακούμε και από κάτι. Όριο αναλήψεων, εκροές, η αγγλική εταιρεία θα τυπώσει δραχμές κλπ.
Σε λίγο θα βγει κάποιος και θα μας πει για το πρώτο γράμμα που υπάρχει στους σειριακούς αριθμούς στα ευρώ ( σ.σ κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε μια χώρα ) και πως αυτά θα ακυρωθούν αν – ω μη γένοιτο – πάμε στην δραχμή.

Το έγκλημα συντελέστηκε. Έφυγαν και οι τελευταίοι, διότι οι πρώτοι αναχώρησαν επί Παπακωνσταντίνου.

Όμως, ένα από τα πράγματα που μαθαίνει κανείς στον πίνακα του χρηματιστηρίου – υπό κανονικές  συνθήκες – είναι ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Η σημερινή πτώση είναι η αυριανή άνοδος. Έτσι και ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος κ. Α. Τσίπρας δηλώνει σήμερα ότι, θα προχωρήσει σε αναστολή πληρωμών προς τους δανειστές εφόσον σταματήσει η βοήθεια, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως θα το πράξει απλά γιατί είναι πολιτικός.

Οι δηλώσεις αυτές μάλιστα συνοδεύονται και από εκτιμήσεις ξένων μέσων πως θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Όμως, ο κ. Τσίπρας δεν προέκυψε από μια παρθενογέννηση. Κυκλοφορεί ανάμεσα μας και μάλιστα περιέλαβε στα ψηφοδέλτια του πρόσωπα τα οποία συνδέονται άμεσα μ αυτό που θα λέγαμε κατεστημένο στην Ελλάδα. Με λίγη έρευνα, λίγες βασικές γνώσεις  και ο καθείς καταλαβαίνει ότι,  ο Σύριζα δεν αποτελείται μόνο από τις συνιστώσες ή τους «επαγγελματίες» της πολιτικής που χθες δήλωναν ΠΑΣΟΚ και σήμερα ΣΥΡΙΖΑ.

Πάμε, όμως στους ξένους ;

Ποιός είναι βέβαιος λοιπόν ότι ο πολιτικός δίχως ένα ένσημο δεν έχει φροντίσει να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους ξένους για το μνημόνιο, ύστερα από τις εκλογές;

Άλλωστε, η φρασεολογία ως προς το θέμα κυμαίνεται. Από την καταγγελία, πήγαμε στην επανεξέταση και τώρα φθάσαμε στην αναστολή πληρωμών. Μετά τις εκλογές μπορεί να είναι και «μνημόνιο 3 με ολίγη». Μνημόνιο θα είναι και πάλι, αλλά πιο ελαφρύ. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ελάφρυνση δεν είναι ακριβώς γνωστός, αλλά κάτι μισόλογα του Γιούνκερ λένε ότι πρέπει να μας δοθεί περισσότερος χρόνος.

Επίσης σίγουρα χρειάζεται να γίνει μια αλλαγή των πολιτικών ( φόρων) που μας έφθασαν σ αυτό το σημείο. Βεβαίως, θα μας πει ένας καλοπροαίρετος παρατηρητής ποιοι θα μπορούσαν να κάνουν αυτές τις αλλαγές ; Μήπως ο καθηγητής κ. Μηλιός με την φόρο του 1% ή ο κ. Στρατούλης των καταθέσεων ; Η απάντηση αυτή δίνεται από την ίδια την ζωή. Ούτε ο Κατσιφάρας γνώριζε, ούτε ο Τσοχατζόπουλος. Έμαθαν στου κασίδη (Ελληνα) το κεφάλι. Μερικοί, μάλιστα τα έμαθαν απταίστως.

Εν κατακλείδι, και επειδή το χρηματιστήριο βρίσκεται στα τάρταρα γιατί ο νεαρός δεν θα γλυκάνει και το «σύστημα» που τον έφερε στην εξουσία με μια άνοδο όταν θα γίνει η στροφή από τις σημερινές ρητορείες  ; Από το έγκλημα της φυγής κεφαλαίων θα πάμε στην συσσώρευση ; Αν όλα αυτά σας φαίνονται σενάρια θυμηθείτε ότι, παλιά πιστεύαμε πως υπάρχουν μόνο άσπροι κύκνοι. Ανακαλύφθηκαν και οι μαύροι, όπως λέει ο Nassim Taleb και η ανθρωπότητα συνέχισε.