>Δίνουν τα χέρια για νέο πακέτο σωτηρίας ύψους 80 δισεκατομυρίων ευρώ

>
– Προβλέπεται νέο δάνειο 35 δις από την τρόικα, 25 δις από αποκρατικοποιήσεις και 20 δις από ήπια αναδιάρθρωση
– Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας, καλύπτονται όλες οι ανάγκες της Ελλάδας εως τα μέσα του 2014
– Μας δένουν ”χειροπόδαρα” με μέτρα λιτότητας 28 δις
– Η σφραγίδα μπαίνει στην αποψινή συνάντηση Γ.Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ.Κ Γιούνκερ
– Πάρτυ ανόδου σε Χρηματιστήριο και ευρώ
Όλα τελείωσαν με το μεγάλο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε στην Ευρώπη για να γλιτώσει από χρεοκοπία η Ελλάδα και από ντόμινο η Ευρωζώνη.

Το νέο “σχέδιο” για την Ελλάδα εξασφαλίζει την πληρωμή ΟΛΩΝ των υποχρεώσεων της εως τα μέσα του 2014.Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές προβλέπεται νέο δάνειο γύρω στα 35 δις ευρώ από την τρόικα, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 25 δις ευρώ και άλλα 20 δις που θα προκύψουν από συμφωνία με ιδιώτες που έχουν ομόλογα ώστε να ανακυκλωθεί το χρέος που λήγει την τριετία 2012 – 2014.

Η απόφαση πάρθηκε στη σύσκεψη προετοιμασίας της συνόδου ευρωπαίων υπουργών οικονομικών και έτσι δεν θα χρειαστεί έκτακτο eurogroup.Συνεπώς οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν στο προγραμματισμένο στις 20 Ιουνίου eurogroup και οι τζίφρες θα πέσουν στις 24 Ιουνίου στη σύνοδο κορυφής.

Με το νέο σχέδιο ικανοποιείται η ΕΚΤ, που απέκλειε σκληρή αναδιάρθρωση, αλλά και ο Ευρωπαικός Βορράς, δηλαδή κυρίως Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία που με τίποτε δεν πείθονταν να πληρώσουν μόνο οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι.Τώρα θα μπορούν να περάσουν την ελληνική διάσωση από τα κοινοβούλια τους αφού βάρος 20 δις ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες ομολογιούχους, με επικρατέστερο σενάριο την ανταλλαγής των ομολόγων που έχουν οι τράπεζες στα πρότυπα της Πρωτοβουλίας της Βιέννης, δηλαδή κυρίως οι τράπεζες θα κληθούν να συμφωνήσουν εθελοντικά στην ”ανανέωση” των ομολόγων τους, με νέους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Η χώρα μας αναγκάζεται να πάρει ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ μέτρα ύψους 28 δις ευρώ από ΤΏΡΑ έως το 2015, φουλάρει τις αποκρατικοποιήσεις με πιλότους ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ”Ελ. Βενιζέλος” και ΟΠΑΠ.

Χωρίς δεύτερη κουβέντα οι δανειστές μας ζήτησαν και πέτυχαν ως όρο πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα τρέξει με τη συμμετοχή τεχνοκρατών της τρόικας.

Όλα αυτά με λεπτομέρειες θα συζητηθούν σήμερα στην κρισιμότατη από τις εξελίξεις συνάντηση που έχει ο Γ. Παπανδρέου με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ ενώ σίγουρα θα ενταθούν στον Α.Σαμαρά οι πιέσεις για συναίνεση αφού τα μέτρα που θα πάρουμε ως αντάλλαγμα υπερβαίνουν τη θητεία της σημερινής Βουλής.

Στο άκουσμα των εξελίξεων έχει στηθεί ένα τρελό πάρτυ ανόδου εως σχεδόν 3% στο Χρηματιστήριο ενώ και το ευρώ βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ μήνα έναντι του δολαρίου.