ΓΑΛΛΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: Μακρόν και Λεπέν στον β΄γύρο – Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς – Δυνατή Γαλλία μέσα στην Ευρώπη

 

(upd) Η Μαρίν Λεπέν και ο Εμανουέλ Μακρόν  είναι οι φιναλίστ για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναδείχθηκε νικητής του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων, ο  Μακρόν λαμβάνει το 23,72%, με την Μ. Λεπέν να ακολουθεί με 21,91%.Ακολουθούν οι υποψήφιοι της Κεντροδεξιάς, Φρανσουά Φιγιόν, με 19,92% και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, Ζαν-Λουκ Μελανσόν, με 19,23%, ενώ ο κυβερνητικός υποψήφιος της Κεντροαριστεράς Μπενουά Αμόν συνετρίβη, λαμβάνοντας μόλις 6,28%.

24:00 Νέα αποτελέσματα Μακρόν 23,28% Λεπέν 22,82% Φιγιόν 19,78 Μελανσόν 18,79%

—-11:45 Νέα αποτελέσματα Λεπέν 23,8% και Μακρόν 23,11%

—-11:20 Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών (με καταμετρημένες 28 εκατομμύρια ψήφους εκτός μεγάλων πόλεων), η Λεπέν συγκεντρώνει το 23,6%, έναντι 22,8% για τον Μακρόν, 19,7% για τον Φρανσουά Φιγιόν και 18,4% για τον Ζαν Λικ Μελανσόν.

Με καταμετρημένο το 5,2% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου συγκεντρώνει ποσοστό 25,2%, ενώ ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος συγκεντρώνει ποσοστό 21,1%. Ακολουθεί στην τρίτη θέση ο κεντροδεξιός Φρανσουλα Φιγιόν με 19,7%.

 

ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΕΠΕΝ

 

Ήδη άρχισε η επιχείρηση συσπείρωσης κατά της Μαρίν Λεπέν. Όλοι, πλην Μελανσόν που ξεκαθάρισε ότι δεν θα στηρίξει ανοικτά κανέναν υποψήφιο για τον β’ γύρο.

Την υποστήριξή του στον υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ο κεντροδεξιός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν.

«Tα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα θέλαμε. Θέλω να δώσουμε μάχη ενάντια στην άκρα δεξιά. Στον δεύτερο γύρο θα υποστηρίξουμε τον Μακρόν», δήλωσε ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Μπενουά Αμόν.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φόλ εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Πιερ Ραφαρέν και μέλος του κόμματος «οι Ρεπουμπλικανοί» δήλωσε ότι σε «ό,τι τον αφορά και χωρίς δισταγμό δηλώνω ότι πρέπει να συσπειρωθούμε πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν».

 

Κάλεσμα ενότητας από τον Μακρόν

«Ευχαριστώ τον Αμόν και τον Φιγιόν για τη στήριξή τους» είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που τον φέρνουν στον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ενέργεια των υποστηρικτών μου» συνέχισε, καλώντας σε συσπείρωση και ενότητα εν όψει της νέας μάχης απέναντι στην Λεπέν.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε επίσης ότι εφόσον εκλεγεί, θα είναι πρόεδρος όλων των Γάλλων, «θα είμαι ο πρόεδρος που θα προστατέψει και θα μεταμορφώσει τη Γαλλία» συνέχισε.

Υπογράμμισε επίσης τη βούλησή του να χτίσει μια δυνατή Γαλλία μέσα στην Ευρώπη: «Η πρόκληση είναι να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην πολιτική ζωή» τόνισε.

 

21:00 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ EXIT POLLS

Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 23,7%, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν φέρεται να συγκεντρώνει 21,7%, ακολουθεί ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν με 19,5%, όπως και ο υποψήφιος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν .

Ο Μακρόν λαμβάνει το 23,7% και η Λεπέν το 21,7%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ipsos/Sopra Steria. Ο Μακρόν λαμβάνει το 23% και η Λεπέν το 22% , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Harris Interactive. Ο Μακρόν εξασφαλίζει το 23,8% και η Λεπέν το 21,6%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifop .

Ωστόσο επικρατεί σύγχυση ως προς τα αποτελέσματα, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν δεν προέρχονται από τα επίσημα exit polls και πως η Λεπέν προηγείται με 3%, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Όπως μετέδωσε το δίκτυο TF1 επικαλούμενο δημοσκόπηση του KANTAR SOFRES Μακρόν και Λεπέν είναι ισόπαλοι στο 23%.

Η συμμετοχή εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 81%.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Σαράντα επτά εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι αποφασίζουν σήμερα για το πολιτικό μέλλον της χώρας τους, αλλά και της Ευρώπης. Τα πρώτα exit polls αναμένονται γύρω στις 21.00 ώρα Ελλάδας. Το αποτέλεσμα θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων ήταν πολύ υψηλό στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ουσιαστικά, ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ για το ποιό “δίδυμο” θα περάσει στον δεύτερο γύρο, ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ.

Υποψήφιοι είναι 11, αλλά οι βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας είναι 4:  Ο “κεντρώος” Εμάνουελ Μακρόν, που προηγείται ελαφρά στις δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν που θέτει θέμα συμμετοχής της χώρας στο ευρώ (κατόπιν δημοψηφίσματος) που φέρεται από τις δημοσκοπήσεις να ακολουθεί, ο συντηρητικός  Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός του Ν.Σαρκοζί και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, που συγκεντρώνει επίσης υψηλά ποσοστά και που υποστηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Μελανσόν προτείνει ένα σχέδιο ύψους 100 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας, που θα χρηματοδοτηθεί από κρατικό δανεισμό, την εθνικοποίηση επιχειρήσεων σε κάποιους τομείς, την υποτίμηση του ευρώ, την αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και την ενδεχόμενο έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και 7.000 στρατιώτες είναι σε επιφυλακή, μετά και την επίθεση που έγινε στο Παρίσι την Πέμπτη, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός.

 

ΤΡΑΜΠ – ΠΟΥΤΙΝ…ΓΙΑ ΛΕΠΕΝ

Την έμμεση στήριξή του στην υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με tweet του, έπειτα από τη νέα τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι που κόστισε τη ζωή ενός αστυνομικού. “Άλλη μία τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Ο λαός της Γαλλίας δεν θα το ανέχεται αυτό για πολύ ακόμη. Θα έχει μεγάλη επίπτωση στις προεδρικές εκλογές”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τραμπ. Σε συνέντευξη στο Associated Press, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως κατά την άποψή του η Λεπέν είναι «ισχυρότερη στα σύνορα και ισχυρότερη σχετικά με ό,τι συμβαίνει στη Γαλλία»

Την στήριξή του στην ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν, εξέφρασε στις 23 Μαρτίου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντάς την «ρεαλίστρια» και καθόλου περιθωριακή.

 

ΑΓΩΝΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΓΥΡΟΥ – ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ “ΔΙΔΥΜΟ” ΛΕΠΕΝ – ΜΕΛΑΝΣΟΝ

Σε επαγρύπνηση  οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές στο Παρίσι, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο.   Το τι ακριβώς θα χρειαστεί να κάνουν θα εξαρτηθεί από την έκβαση της σκληρής μάχης που θα μπορούσε εν τέλει να οδηγήσει τα δύο άκρα – την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν και τον υποψήφιο της αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν – στον δεύτερο γύρο. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.
Η Societe Generale ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Κυριακής, 23 Απριλίου, με κάποιους από τους οικονομολόγους και αναλυτές της για να συζητήσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου.
Χρηματιστές και χρηματοοικονομικοί αναλυτές σε κάποιες από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρίες στο Λονδίνο επίσης θα είναι σε αναμονή για να δώσουν συμβουλές σε πελάτες το βράδυ της Κυριακής και να προετοιμαστούν για το άνοιγμα των αγορών τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τις συναλλαγές στο ευρώ, τα ομόλογα ή τις μετοχές κατά τη διάρκεια της νύχτας των εκλογών θα τις αναλάβουν τα αντίστοιχα γραφεία τους στην Ασία.
Στο Παρίσι, η γαλλική εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων La Francaise με 60 δισεκ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της έχει ήδη δημιουργήσει μια ειδική ομάδα δράσης για τις εκλογές που θα είναι σε αναμονή ή θα μπορούσαν να συναντηθούν στο γραφείο την Κυριακή το βράδυ για να αποφασίσουν τι να συστήσουν στους πελάτες τους την Δευτέρα.
Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή Nomura, «  ο Ζαν-Λικ Μελανσόν έχει δει τέτοια αύξηση στη στήριξή του που τώρα είναι μια πραγματική μάχη με τέσσερα μέτωπα». «Οι διαφορές μεταξύ των υποψηφίων στον πρώτο γύρο είναι κοντά στο περιθώριο λάθους.

 

ΓΑΛΛΙΑ – ΕΚΛΟΓΕΣ: ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Β’ΓΥΡΟ ΜΕ ΛΕΠΕΝ – ΜΕΛΑΝΣΟΝ – ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ