ΒΟΥΛΗ: «Ναι» στην Εξεταστική Επιτροπή για εξοπλιστικά και Παπαντωνίου

Αποτέλεσμα εικόνας για εξεταστικη παπαντωνιου

Υπέρ της συγκρότησης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προανακριτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας τάσσονται τα κόμματα της Αντιπολίτευσης με βάση τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους στη Βουλή.

«Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι έγινε στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων» ανέφερε ο γενικός εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά τη συζήτηση της πρότασης προανακριτικής επιτροπής. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ είπε ότι «ο χώρος της Γενικής Γραμματείας Εξοπλιστικών, έχει ήδη κατάδικο έναν πρώην γενικό γραμματέα, έναν άλλο προφυλακισμένο και δύο υποδίκους, αν αυτό λέει κάτι» .

Υπέρ της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής τάχθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Αθανάσιος Δαβάκης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η όλη διαδικασία. Παράλληλα άφησε αιχμές για την «πολύμηνη καθυστέρηση εξέτασης της υπόθεσης αυτής» όσο και για τη χρονική συγκυρία που επιλέγει να φέρει η κυβέρνηση την πρότασή της, την ίδια στιγμή που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από το ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Υπερψηφίζουμε τη σύσταση αυτής της Επιτροπής όπως υπερψηφίσαμε, για λόγους αρχής, τόσο αυτή για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, όσο και αυτή για την περίοδο του κ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών με τα γνωστά αποτελέσματα για την χώρα. Και την υπερψηφίζουμε, γιατί εμείς πρώτοι είχαμε ζητήσει την σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες που οδήγησαν στην χρεοκοπία της χώρας από την είσοδό μας στην ΟΝΕ μέχρι και σήμερα και η Κυβέρνηση το αρνήθηκε. Διαφάνεια παντού, αυτό διεκδικούμε! Να έρθει η αλήθεια στο φώς για όλα, χωρίς προστατευόμενες ζώνες, πρόσωπα στο απυρόβλητο, αυθαίρετες συνωμοσιολογίες, επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και μεθοδευμένες αποκαλύψεις».

Για την πρόταση συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής, ο Σάκης Βαρδαλής ανέφερε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «υπέρ», ωστόσο υπογράμμισε ότι λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα από παρόμοιες επιτροπές στο πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιλέγει να καταθέσει αυτή την πρόταση τώρα γιατί θα λειτουργήσει αποπροσανατολιστικά στη λαίλαπα των νέων μέτρων και για να καλύψει τα πραγματικά αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Στόχος είναι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «να πιστέψουν οι πολίτες ότι η οικονομική κρίση είναι συνέπεια κάποιων που τα φάγανε, που κάνανε ρεμούλες, που λαδώθηκαν και όχι ως αποτέλεσμα του καπιταλιστικού συστήματος και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

«Συμφωνούμε, όχι μόνο ψηφίζοντας θετικά για τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, αλλά, επειδή επιδιώκουμε διαχρονικά τη διαφάνεια με κάθε τρόπο» ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ωστόσο, ο κ. Δανέλης έθεσε το ερώτημα εάν επιζητείται, με τη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής, η διαλεύκανση ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, η απόδοση ευθυνών και η θωράκιση για το μέλλον, ή επιζητείται ο αποπροσανατολισμός της δημόσιας συζήτησης από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα της χώρας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συζητείται σήμερα η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τον Γιάννο Παπαντωνίου.

Η πρόταση κατατέθηκε μετά από τις ποινικές δικογραφίες που διαβιβάστηκαν στη Βουλή και αφορούν στον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου, σχετικά με την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η πρόταση θα τεθεί σε μυστική ψηφοφορία.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της συγκρότησης προανακριτικής επιτροπής.

Ενόψει της σημερινής συζήτησης ο Γιάννος Παπαντωνίου απέστειλε υπόμνημα.

«Επί 14 χρόνια όλες οι συμβάσεις του υπουργείου Άμυνας έχουν υποστεί εξονυχιστικό έλεγχο από διοικητικές και δικαστικές αρχές, χωρίς να έχει βρεθεί καμία απολύτως ένδειξη- ή υποψία ένδειξης- παράνομων ή παράτυπων ενεργειών ή παραλείψεων μου. Δεν προέκυψε κανένα απολύτως στοιχείο», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννος Παπαντωνίου και προσθέτει ότι «η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ζητήσει τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για έξι δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή επιχειρεί να ανατρέψει την εικόνα. Όχι μόνο δεν το επιτυγχάνει, αλλά επιβεβαιώνει ότι μοναδικός στόχος είναι η συκοφάντηση».

«Οι ενδείξεις που επικαλείται στην πρόταση συγκρότησης της Επιτροπής ως ύλη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναφέρονται σε δήθεν «ζημιές», σε βάρος του Δημοσίου που προέκυψαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης ορισμένων αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Δεν υπάρχει όμως, και δεν επιχειρείται καν να επισημανθεί, καμία απολύτως σύνδεση με ενέργειες ή παραλείψεις για τις οποίες μπορώ, άμεσα ή έμμεσα να θεωρηθώ υπεύθυνος σε ό,τι αφορά την πρόκληση τον δήθεν ζημιών».

Σε άλλο σημείο του υπομνήματος του, ο κ. Παπαντωνίου ισχυρίζεται ότι «η απόλυτη έλλειψη ενδείξεων άμεσης ή έμμεσης συμμετοχής μου στην τέλεση αδικημάτων, καθιστά το συμπέρασμα της Πρότασης, εξώφθαλμα ανυπόστατο, αυθαίρετο και συκοφαντικό».

Ακόμα, ο πρώην υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι «όλες οι συμβάσεις συνήφθησαν μέσα στο πλαίσιο και με ακριβή τήρηση των όρων των Εθνικών Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Αμυντικών Εξοπλισμών, που είχαν εγκριθεί από την κυβέρνηση για την αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας», καθώς και ότι «η δαπάνη για τα εξοπλιστικά προγράμματα υπήρξε απολύτως συνεπής με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού».

Αναφερόμενος στον επίμαχο λογαριασμό της συζύγου του ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ο κ. Παπαντωνίου τονίζει ότι καμία απολύτως σχέση δεν υπάρχει ανάμεσα σε αυτόν τον λογαριασμό που δημιουργήθηκε το 2000, και τη θητεία του στο υπουργείο Άμυνας το διάστημα Οκτώβριος 2001-Μάρτιος 2004.

«Η απουσία οποιασδήποτε ένδειξης για την εκ μέρους μου συμμετοχή σε αξιόποινες πράξεις, οδηγεί τους συντάκτες της Πρότασης στην επίκληση λογαριασμού που δημιούργησε η σύζυγος μου το έτος 2000 (Μάιο-Αύγουστο) και στη συνέχεια μετέτρεψε σε καταπίστευμα στη τράπεζα HSBC για τα παιδιά της από τον πρώτο γάμο. Πρόκειται για κίνηση απόγνωσης γιατί το άνοιγμα του λογαριασμού από την σύζυγο μου απέδειξε ότι μετά το 2000 ούτε ένα ευρώ δεν προστέθηκε στο αρχικό ποσό», σημειώνει ο πρώην υπουργός Άμυνας.

«Η Πρόταση δεν έχει καμία σχέση με την εύλογη επιθυμία όλων να χυθεί παντού άπλετο φως. Εξυπηρετεί αποκλειστικά πολιτικές σκοπιμότητες… Επιδιώκεται κάλυψη του αδιεξόδου της πολιτικής της κυβέρνησης, στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης και η τιμωρία της κυβέρνησης Σημίτη και ειδικότερα η δική μου, για την επιτυχή διαδρομή της ελληνικής οικονομίας εκείνη την περίοδο»,