Βαρύ το κλίμα στον διεθνή τύπο για τις κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό

 
 Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΙΝΕΖΙΚΕς ΕΠΕΝΔΥΣΕΙς
Σειρά δημοσιευμάτων στον ξένο οικονομικό τύπο, εντείνουν το κλίμα ανησυχίας για τα παμφάγα κινεζικά funds που σαρώνουν στο πέρασμά τους όποιον επιχειρηματικό κλάδο βρίσκεται σε διάθεση πώλησης. Βασικές ενστάσεις των αναλυτών, αποτελούν πρωτίστως το ενισχυόμενο ρυθμιστικό πλαίσιο στην Κίνα με έμφαση τον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και τα τεράστια ζητήματα διαφθοράς.
Ορισμένες από τις νέες πολιτικές επικεντρώνονται στους κινδύνους από τη σκιώδη τραπεζική, και συγκεκριμένα από την συγκλονιστική πολυπλοκότητα των επενδυτικών προϊόντων υψηλής απόδοσης που πωλούν οι τράπεζες στο λιανικό εμπόριο και που αυτές τροφοδοτούν με κεφάλαια τις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.
Επενδύσεις που δεν αποτελούν πάντα επιτυχείς ιστορίες, όπως η ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade στην Πορτογαλία. Μια χώρα που αποτέλεσε αντικείμενο κινεζικής επέλασης, σε τέτοιο βαθμό που μέχρι και η Deutche Welle αχολήθηκε προ καιρού, ενώ ο η κριτική που έχει δεχθεί ο πρωθυπουργός Κόστα είναι έντονη.

Ετσι λοιπόν, τα ρυθμιστικά μέτρα που ξεκινούν στην Κίνα – και είναι μόνον η αρχή – δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον. Όπως ανέφεραν οι
FT η πολυπλοκότητα του συστήματος των παράγωγων χρηματοοικονομικών προϊόντων καθιστά σχεδόν αδύνατο για τους επενδυτές να διακρίνουν την ταυτότητα τους, με τον τελικό δανειολήπτη να δυσκολεύεται  να εκτιμήσει τον κίνδυνο αθέτησης. Η πολυπλοκότητα δημιουργεί επίσης κίνδυνο μετάδοσης, καθώς η ενιαία αθέτηση μπορεί να προκαλέσει ζημίες σε πολλαπλά ιδρύματα με παράγωγα ανοίγματα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σημαντικές συμφωνίες καθυστερούν ή ακόμη και ακυρώνονται.
Επιπλέον, η διαφθορά στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό τομέα είναι τέτοια, που αναγκάζει την κινεζική ηγεσία να λάβει πρωτοφανή μέτρα για την καταπολέμησή της σύμφωνα με τους αναλυτές και τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.