Απάντηση Μ.Σάλλα στην ποινική δίωξη εναντίον του και εναντίον του Γ.Προβόπουλου για τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΑΛΛΑς ΟΜΟΛΟΓΑ

Οι αγορές και πωλήσεις ομολόγων “είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα”, διευκρινίζει ο επίτιμος Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, σχολιάζοντας δημοσίευμα του Τύπου περί ποινικής δίωξης εις βάρος του.

Ο ίδιος εικάζει πως η δίωξη αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς το έτος 2009 και διευκρινίζει σχετικά πως τα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών δεν έχουν γνώση ή συμμετοχή στις εντολές αυτές.

Αναλυτικά στη δήλωσή του ο κ. Σάλλας αναφέρει τα εξής:

“Πληροφορούμαι και πάλι μέσω του Τύπου, ότι ασκήθηκε σε βάρος μου και σε βάρος πολλών διοικητικών στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, ποινική δίωξη.

Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι από το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την Τράπεζα της Ελλάδος προς την Τράπεζα Πειραιώς, το έτος 2009.

Πρόκειται δηλαδή για μια αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία ως προς την Τράπεζα Πειραιώς.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των Διοικήσεων και των Διοικητικών Συμβουλίων.

Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω παρά μονάχα, ότι αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο η αλήθεια της χθεσινής μου δήλωσης”.

 

Η ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ

Γ. Προβόπουλος, Μ. Σάλλας

Δίωξη σε βάρος του πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου και του πρώην προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου. Η δίωξη αφορά  στο αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία, κατ’ εξακολούθηση  με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό.

Η  υπόθεση αφορά στη διαχείριση σχετικά  με τα αποθεματικά Ασφαλιστικών Ταμείων και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια προς όφελος της Τράπεζας Πειραιώς.

Μαζί με τους δύο πρώην επικεφαλής της ΤτΕ και της Πειραιώς, διώκονται και στελέχη της ΤτΕ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (πρώτο εξάμηνο του 2009), καθώς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ανάμεσα στα οποία είναι και ο τότε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος, Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η έναρξη της ποινικής διαδικασίας βασίστηκε σε πόρισμα της επίκουρης Οικονομικής εισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου, η οποία διενήργησε την σχετική έρευνα και κατέληξε ότι οι χειρισμοί της ΤτΕ και της Πειραιώς οδήγησαν σε ζημία του Κοινού Κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, με το PSΙ το Κοινό Ταμείο ζημιώθηκε επιπλέον 53,5% επί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ η τράπεζα Πειραιώς ωφελήθηκε, αφού τα ομόλογα που αγόρασε δεν μπήκαν στο PSI.

Σημειώνεται ότι, η εισαγγελική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή μηνυτήριες αναφορές Ασφαλιστικών φορέων και ΝΠΔΔ, των οποίων τα διαθέσιμα αποτελούν το Κοινό Κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου θα κληθούν σε απολογία τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

 

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

Ο πρώην πρόεδρος του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, προχώρησε σε δήλωση, με αφορμή τη ποινική δίωξη που φημολογείται ότι έχει ασκηθεί σε βάρος του.
Όπως αναφέρει ο κ. Σάλλας, «πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι έχει ασκηθεί και σε βάρος μου ποινική δίωξη για ακίνητα που είχε αγοράσει με διαδικασίες τυπικές και διαφανείς η Τράπεζα Πειραιώς το 2006».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «με εξίσου διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες πώλησε τα ακίνητα αυτά, δέκα χρόνια μετά στην τιμή που τα είχε αποκτήσει, δηλαδή χωρίς καμία ζημία και μάλιστα αφού εν τω μεταξύ τα ιδιοχρησιμοποίησε για δέκα χρόνια εγγράφοντας και σημαντικά κέρδη».
Ο κ. Σάλλας υποστηρίζει πως «το γεγονός ότι η αγορά των ακινήτων δεν έχει προξενήσει ζημία στην Τράπεζα Πειραιώς έχει επιβεβαιώσει και η Τράπεζα της Ελλάδος σε σχετικό έλεγχό της».
Προσθέτει δε πως «μολονότι μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχω λάβει επισήμως γνώση της δίωξης και του πορίσματος στο οποίo βασίζεται, δεν θεωρώ τυχαίο το χρόνο άσκησής της αφού συμπίπτει με την ανακοίνωση των νέων επενδυτικών μου σχεδίων».
Ο πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς καταλήγει στη δήλωσή του σημειώνοντας ότι «αντιλαμβάνομαι ότι πρόκειται για μία προσπάθεια στοχοποίησής μου, η οποία είμαι βέβαιος πως δεν θα τελεσφορήσει λόγω της έλλειψης ζημίας της Τράπεζας».
Και προσθέτει πως λυπάται για «το γεγονός πως μαζί μου, αδίκως ταλαιπωρούνται 30 ακόμη άνθρωποι της αγοράς και στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς».