ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Αρχίζει η διαπραγμάτευση – Βαριά μέτρα στο νέο μνημόνιο

Με αντικείμενο το θέμα της αγοράς ενέργειας, στις 17.00, αρχίζουν εκ νέου σήμερα, Τρίτη, οι συναντήσεις της διαπραγματευτικής ομάδας της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στις 19.00 θα υπάρξει συνάντηση για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων).

Βάση της διαπραγμάτευσης αποτελούν τα προσχέδια των 75 σελίδων  που απέστειλαν Κομισιόν και ΔΝΤ στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή, αυτά μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • Πλαφόν 22% στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς των κύριων συντάξεων και μείωση των επικουρικών, αν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ο στόχος για το 2009.
  • Διατήρηση των αλλαγών στα εργασιακά που έγιναν με τα προηγούμενα μνημόνια έως το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος.
  • Κατάργηση του βέτο του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, χωρίς αύξηση του ορίου.
  • Αρση των περιορισμών στη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.
  • Σταδιακή μείωση της λιγνιτικής ισχύος της ΔΕΗ κατά περίπου 40%
  • Πλήρη εφαρμογή του master plan του ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει όλες τις αποκρατικοποιήσεις, όπως το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 65% της ΔΕΠΑ κλπ

Σημειώνεται ότι κοινοτικές πηγές εμφανίζονται αισιόδοξες ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων θα τελειώσει με την επίτευξη της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), επισημαίνοντας πως στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις έως το τέλος της εβδομάδας.

Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για το SLA έως τις 3 Μαΐου. Σε αυτήν την περίπτωση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύνταξη του σχετικού πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 14 – 15 Μαΐου, προκειμένου, στο Eurogroup στις 22 Μαΐου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τουλάχιστον με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών, καθώς αναμένεται να αποσαφηνιστεί η στάση του ΔΝΤ.

TO ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην Αθήνα επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών εντός της εβδομάδας, με στόχο να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία (SLA) που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης, η οποία επικυρωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.

Η Σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον ωστόσο δεν μας έκανε σοφότερους όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέοςυ και τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, με το τοπίο να παραμένει θολό.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να περάσει από την ελληνική Βουλή ένα πακέτο δύσκολων μεταρρυθμίσεων μέχρι τα μέσα Μαίου,  με μεγάλο πολιτικό κόστος, χωρίς να έχει διασφαλίσει τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παράμετρος η οποία προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία, καθώς στην Ουάσινγκτον καταγράφηκε για άλλη μια φορά ξεκάθαρα η διαφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μόλις ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με τους θεσμούς  θα καθαρογραφεί η συμφωνία με τα μέτρα και τα αντίμετρα προκειμένου το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος το τριήμερο 10-12 Μαΐου για να ψηφισθεί το βράδυ της Παρασκευής, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαϊου.