Αισιοδοξία για ένταξη της Ελλάδας στο QE τον Ιούλιο – Τραπεζική πηγή: Όχι στα τόσο υψηλά πλεονάσματα

Τραπεζική πηγή: Δεν είναι διατηρήσιμα τα υψηλά πλεονάσματα - Η ΕΚΤ θέλει νομικά κείμενα για το χρέος

Ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών συνεχίζονται και προκύπτουν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κάποια εξτρά θέματα που βάζει το ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια, ενδιαφέρον έχει η σημερινή συνάντηση με τους “θεσμούς”, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρα.

Αισιοδοξία για άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εκφράζει ανώτατη τραπεζική πηγή, επισημαίνοντας ότι «δεν έχω δει θέματα που μπορεί να είναι εμπόδιο στη συμφωνία».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) η ΕΚΤ επιθυμεί νομικά κείμενα για το χρέος από το Eurogroup στις 22 Μαΐου 2017 και όχι πολιτικές δηλώσεις.
Εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της Ε.Κ.Τ. τον Ιούλιο 2017.

Η ανώτατη τραπεζική πηγή εκτίμησε πως μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ εφέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1,9%- 2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 2,5-2,7%. “Αλλά στις 15 Μαΐου θα υπάρχουν μακροοικονομικά στοιχεία για το α’ τρίμηνο και τότε μπορεί αυτές οι προβλέψεις να αλλάξουν εκ νέου”, εξήγησε, τονίζοντας ότι “Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλο”, καθώς προκαλεί πιέσεις στην αγορά και την οικονομία.

 

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΕ ΕΠΑΧΘΗ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΡΟΒΑΤΑ
Νέο γύρο διαβουλεύσεων θα έχει σήμερα το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια “χτίζουν” ένα προς ένα τα εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας μέτρα που να ψηφιστούν στις αρχές Μαίου από τη Βουλή. Μαζί με τα αρνητικά, θα ψηφιστούν και τα αντίμετρα, τα θετικά, τα οποία όμως, θα ισχύσουν ΜΟΝΟΝ υπό την προυπόθεση της επίτευξης των στόχων που έχουν θέσει οι δανειστές.
Η συμφωνία, όπως ήταν …προδιαγεγραμμένο και όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί στις 22 Μαΐου. Η κυβέρνηση δίνει …ό,τι είναι απαραίτητο και απαιτητό από τους δανειστές και ελπίζει σε μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για την περίοδο μετά το 2022.

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως τα θέματα της αξιολόγησης θα κατατεθούν και πιθανώς θα ψηφιστούν από τη Βουλή πριν από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Κίνα (14-15.5), ενώ Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί προανήγγειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο συμφωνία επί της αξιολόγησης αλλά και επί των στόχων για τα πλεονάσματα και τη βιωσιμότητα του χρέους μετά το 2018.

Όπως τόνισε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, μετά τη χθεσινή συνάντηση, «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μας αρέσουν αλλά η πρώτη εικόνα δείχνει πως δεν υπάρχει διάθεση κωλυσιεργίας εκ μέρους τους και θεωρώ ότι έως την Κυριακή μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία. Τα πιο μεγάλα θέματα τα λύσαμε στη Μάλτα, τώρα έχουν μείνει από δύο-τρία μικρά διάσπαρτα ζητήματα σε όλα τα θέματα».

Οι συνταξιούχοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της υπογραφής του τέλους της Αξιολόγησης, το θέμα της Κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα “παίζεται” μέχρι την τελευταία στιγμή.
Στην τεχνική συμφωνία θα προβλέπεται η μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από το 2019. Η ελληνική πλευρά ζητά να τεθεί ανώτατο όριο περικοπών στο 22% της περικοπής στην κύρια σύνταξη. Αν δεν είναι αρκετό αυτό για να εξοικονομηθεί 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ), θα «ψαλιδιστούν» και οι επικουρικές συντάξεις. Περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι αναμένεται να υποστούν μειώσεις από 1 έως 350 ευρώ, με μεγάλους χαμένους τους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, του Δημοσίου και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Το θέμα της ΔΕΗ κλείνει με την παραβίαση των…κόκκινων γραμμών: Πωλούνται οι λιγνιτικές μονάδες κατ’ αρχήν, χωρίς να αποκλείεται στο κείμενο της συμφωνίας, αν η Ελλάδα δε πιάνει τους στόχους, να πουληθούν στο μέλλον και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Όσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα ” χρέος των 330 δισ. ευρώ”,  δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 καμία πρακτική παρέμβαση. Θα υπάρξουν όμως σαφέστατες αναφορές για τη ρύθμισή του, αμέσως μετά το 2018, ώστε να ικανοποιηθεί και το ΔΝΤ που εξακολουθεί να θέτει θέμα βιωσιμότητας και βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ευρωπαική πλευρά.