Ήττα σοκ του Παναθηναικού από τη Φενέρ του Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ

Καλάθης και Σλούκας σε μία από τις πολλές προσωπικές μονομαχίες τους

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έβαλε… φωτιά στα θεμέλια του ΟΑΚΑ, με την Φενερμπαχτσέ να «σπάει» το πλεονέκτημα της έδρας του Παναθηναϊκού και να κάνει το πρώτο από τα τρία βήματα που χρειάζεται για να φτάσει στο φάιναλ φορ της Πόλης. Ο Παναθηναϊκός… πνίγηκε στα λάθη του δευτέρου ημιχρόνου και είδε την Φενέρ να γράφει στο «σπίτι» του το τελικό 58-71, στην πρώτη μεταξύ τους συνάντηση στα πλέι οφ της Euroleague. Επόμενο ραντεβού την προσεχή Πέμπτη (20/4, 21:00) και πάλι στο ΟΑΚΑ.

O «πράσινος» ενθουσιασμός του δευτέρου δεκαλέπτου, όταν και ξέφυγε με +14 (42-28) ξεχάστηκε στα… αποδυτήρια με τη λήξη του ημιχρόνου, και ο μετρ των «break» Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς απογοήτευσε τους περίπου 18.500 φιλάθλους του Παναθηναϊκού, ενώ η τουρκική ομάδα έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα τη φετινή σεζόν, μετά τον Ολυμπιακό που βγαίνει θριαμβεύτρια από το ΟΑΚΑ.

Λάθη και απογοητευτικά ποσοστά ευστοχίας στο δεύτερο ημίχρονο (σ.σ. σημείωσε από 8 πόντους σε τρίτο και τέταρτο δεκάλεπτο αντίστοιχα) δεν επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να απαντήσει στην καλά δομημένη άμυνα της Φενερμπαχτσέ, η οποία όταν ενεργοποίησε και τη δημιουργία της δεν… αγχώθηκε μέχρι το τελικό 58-71.

Από τους «πράσινους» μόνο οι Μάικ Τζέιμς (13π.) και Κέι Σι Ρίβερς (16π.) κατάφεραν να ολοκληρώσουν με διψήφιο αριθμό πόντων.

Πρώτος σκόρερ των νικητών ο «δήμιος» του Παναθηναϊκού από τα 6.75 στην τρίτη περίοδο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς με 23 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Νίκολα Κάλινιτς (16π.) και Μπόμπι Ντίξον (13π.). Ο Κώστας Σλούκας επικεντρώθηκε στο κομμάτι της δημιουργίας, στο οποίο και έδρεψε δάφνες με 5 ασίστ.

Η μορφή του αγώνα

Η αποφασιστικότητα της Φενέρ δημιούργησε με το… καλημέρα προβλήματα στον… σαστισμένο Παναθηναϊκό. Η τουρκική ομάδα έδωσε ρεσιτάλ δημιουργίας (6 έναντι 2 ασίστ) και ευστοχίας από τα 6.75 (4/6), τη στιγμή που η άμυνα έκανε τη… δουλειά της (3 μπλοκ στα 3 πρώτα λεπτά). Απόρροια αυτών; Η Φενέρ βρέθηκε γρήγορα στο +10 (6-16 στο 7΄), με τον Παναθηναϊκό να προβληματίζει… Ωστόσο, η είσοδος του Παππά έδεσε την «πράσινη» άμυνα, Μπουρούσης και Καλάθης δε λάθεψαν από τη γραμμή των ελευθέρων βολών και με τον Ρίβερς να ευστοχεί στο πρώτο τρίποντο του Παναθηναϊκού οι Κυπελλούχοι Ελλάδας απάντησαν με σερί 9-0 για το 15-16 του πρώτου δεκαλέπτου.

Με τον Τζέιμς αυτή τη φορά στην αρχική πεντάδα ο Παναθηναϊκός ανέβασε ταχύτητα στην επίθεση, ο Αμερικανός βρήκε μαζί με τον Ρίβερς ρυθμό από τα 6.75 (5/6τρ. το «τριφύλλι» στο β’ δεκ.) και με τον Παππά να αποτελεί σταθερή αξία στην άμυνα οι «πράσινοι» προσπέρασαν για πρώτη φορά με +12 στο 17΄ (35-23), μετά από επιμέρους σκορ 20-7! Οι Τούρκοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά με την «πράσινη» άμυνα να έχει… εξουδετερώσει τη δημιουργία της αντιπάλου και να την έχει υποχρεώσει σε 10 λάθη μέχρι το ημίχρονο η Φενέρ πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο -14 (42-28). Κομβική στο δεύτερο δεκάλεπτο και η παρουσία του Μπουρούση στη θέση ‘’5”, με τον Έλληνα σέντερ να δημιουργεί φθορά κάτω από τα καλάθια και να εκτελεί και χρέη δημιουργού.

Στις αρχές της τρίτης περιόδου ο Παναθηναϊκός έχασε τη συγκέντρωση του στην επίθεση και στις περιστροφές του στην άμυνα, με τους Μπογκντάνοβιτς (3/3τρ.) και Ντίξον (1/1τρ.) να το εκμεταλλεύονται και να διαμορφώνουν με τη βοήθεια του Βέσελι κοντά στο καλάθι το 49-48 στο 29΄, μετά το εντυπωσιακό επιμέρους σκορ 7-20! Ωστόσο, 1/2 βολές του Παππά βοήθησαν τους «πράσινους» να κρατήσουν το προβάδισμα μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου (50-48).

Με τον Ούντο να μοιράζει… τάπες στους παίκτες του Παναθηναϊκού (4 στα πρώτα 4 λεπτά) και τον Τζέιμς να προσπαθεί μάταια να βρει στόχο από τα 6.75 η Φενέρ πέτυχε την ανατροπή. Με προσωπικό σερί 5-0 του Κάλινιτς (1τρ.) οι Τούρκοι ανέκτησαν το προβάδισμα στο 31΄ (50-53), ενώ οι λανθασμένες επιλογές του Παναθηναϊκού έδωσαν τη… σκυτάλη στον Ντίξον, ο οποίος εκτέλεσε από τα 6.75 για να διαμορφωθεί το 53-60 στο 35΄. Τα διαδοχικά λάθη και η… εμμονή από τα 6.75 χειροτέρεψαν την κατάσταση για τον Παναθηναϊκό, που βρέθηκε στο 38΄ στο -16 (55-71), μετά τις εκτελέσεις των Κάλινιτς (1τρ.) και Ντίξον, και δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει…

Τα δεκάλεπτα: 15-16, 42-28, 50-48, 58-71.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ιερεθουέλο (Ισπανία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Πατέρνικο (Ιταλία)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 3 (1), Νίκολς, Ρίβερς 16 (3), Τζέιμς 14 (2), Φώτσης, Παππάς 5, Φελντέιν 3 (1), Γκιστ 1, Χαραλαμπόπουλος, Γκάμπριελ 4 (1), Μπουρούσης 3, Καλάθης 9.

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Ούντοχ 8, Μαχμούτογλου 23 (5), Αντιτς, Μπογκντάνοβιτς, Μπένετ, Σλούκας, Νάναλι, Βέσελι 8, Κάλινιτς 16 (4), Ντίξον 13 (3), Ντουβείογλου, Ντατόμε 3 (1).

 

TOVIMA.GR