>Ήπια άνοδος στις ευρωαγορές

>
Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές στις πρωινές συναλλαγές της Τρίτης, ωθούμενες από το θετικό κλίμα σε Wall Street και Ασία, όπου ο Nikkei εκτινάχθηκε σε ποσοστό άνω του 4%. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή και η τιμή του πετρελαίου στο επίκεντρο.

Στη Λιβύη, οι συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιβάλλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, ενώ στην Υεμένη ο πρόεδρος Saleh δείχνει να χάνει τον έλεγχο καθώς κορυφαία στρατιωτικά στελέχη ενώνουν τις δυνάμεις τους με την αντιπολίτευση. Εξάλλου, σύμφωνα με αναλυτές, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση εξομαλύνεται στο Μπαχρέιν, παραμένει ιδιαίτερα εύθραυστη.

«Τόσο ο γεωπολιτικός αντίκτυπος όσο και οι πιθανές συνέπειες για την προσφορά πετρέλαιο κάνουν την κατάσταση ιδιαίτερα σημαντική στο μυαλό των επενδυτών», σχολιάζει ο Peter Stanhope της IG Markets.

Επιπλέον, η αγορά παρακολουθεί με αγωνία τις προσπάθειες των Ιαπώνων να περιορίσουν την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, ενώ η απόφαση του G7 να στηρίξει την ιαπωνική οικονομία έχει δώσει έναν τόνο εμπιστοσύνης στις αγορές.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,17% στις 272,79 μονάδες, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,36%. Ο εκτιμητής της πορείας των χρηματιστηριακών αγορών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, ο Euro Stoxx 50 καταγράφει κέρδη 0,76%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει άνοδο 0,43%. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται σε ποσοστό 0,08%, ενώ στο Παρίσι ο CAC-40 κινείται στο +0,51%.

Κέρδη 1,47% σημειώνει ο IBEX στην Ισπανία, σε ποσοστό 1,15% ενισχύεται ο ιταλικός MIB, ενώ ο ελβετικός SMI κινείται ανοδικά κατά 0,31% και στην Πορτογαλία ο PSI καταγράφει άνοδο 0,28%.

Μικτά πρόσημα εμφανίζουν οι δείκτες στη Ρωσία, με τον RTS στο +0,30% και τον Micex στο -0,23%. Στην Τουρκία ο δείκτης ISE ενισχύεται σε ποσοστό 0,87%.

Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων , αύξηση 33% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της γερμανικής εταιρείας λιανικής Metro στο δ΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 754 εκατ. ευρώ από τα 567 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν 1,6% και διαμορφώθηκαν στα 19,74 δισ. ευρώ έναντι των 19,43 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet Research, προέβλεπαν καθαρά κέρδη 722,6 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 19,7 δισ. ευρώ. Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι θα διανείμει αυξημένο μέρισμα κατά 0,17 ευρώ, στα 1,35 ευρώ.