Χρ. Μεγάλου: Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διορθώσει τις αδυναμίες – Η έρευνα της ΤτΕ «είναι πίσω μας»

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διορθώσει τις αδυναμίες που επισημάνθηκαν μετά από πρόσφατο έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Χρήστος Μεγάλου.

“Ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ένα ζήτημα που έχει ήδη αντιμετωπιστεί στα οικονομικά αποτελέσματα προηγούμενων περιόδων”, ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου, σε τηλεφωνική συνέντευξη από τη Νέα Υόρκη, όπου πραγματοποιεί συναντήσεις με επενδυτές.

“Θέματα όπως αδυναμίες εσωτερικού ελέγχου και η πρακτική ορισμένων μελών της προηγούμενης διοίκησης έχουν διευθετηθεί”, τόνισε ο κ. Μεγάλου.  “Αυτά τα θέματα ανήκουν στο παρελθόν, επιτρέποντας μας να επικεντρώσουμε αποκλειστικά στην υλοποίηση τoυ επιχειρηματικού μας σχεδίου Agenda 2020”. O κ. Mεγάλου, ο οποίος ανέλαβε την διοίκηση του ομίλου τον Μάρτιο, αρνήθηκε να σχολιάσει την φύση των αδυναμιών και το πως και πότε αυτές διευθετήθηκαν.

Επίσης δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τον έλεγχο της ΤτΕ. Πηγή με γνώση του πορίσματος της ΤτΕ ανέφερε στο Reuters ότι ο έλεγχος εντόπισε παραβάσεις των capital controls, που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2015 για να ανακόψουν την φυγή καταθέσεων.  Επίσης το πόρισμα αναφέρει ότι υπήρξε παράκαμψη απαιτούμενων εγκρίσεων όπως και παρατυπίες σε δάνεια στελεχών.

Αναφορές του πορίσματος έχουν σταλεί στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου σύμφωνα με πηγή. Η ΤτΕ δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα.

Ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η τράπεζα είναι επικεντρωμένη στην εκτέλεση του επιχειρηματικού της σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας διεύθυνσης (Piraeus Legacy Unit) για την εξυγίανση του ισολογισμού της.

Η Piraeus Legacy Unit, με σταθμισμένο ενεργητικό 25 δισ. ευρώ και ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στο 64%, στοχεύει στη μείωση των κόκκινων δανείων μέσω πωλήσεων και αναδιαρθρώσεων.  Η Πειραιώς στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου 2020 θέλει να πουλήσει τις δραστηριότητες της στα Βαλκάνια και άλλες συμμετοχές της και να περιορίσει το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων της.

Η μετοχή της κατέγραψε απώλειες 20% την Τετάρτη, μετά από δημοσιεύματα ότι έλεγχος της ΤτΕ εντόπισε παραβάσεις κανονισμών από στελέχη της το διάστημα 2014-2016. Η τράπεζα είπε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη ότι δεν αναμένει ουσιώδη επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή της κατάσταση από τον έλεγχο της ΤτΕ. Η μετοχή της κατέγραφε κέρδη 11% την Πέμπτη.