Μάχη με τις φλόγες στη Βόρεια Εύβοια για τρίτη ημέρα – Οικολογική καταστροφή – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Εύβοια

upd: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί σήμερα η περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να ενισχυθεί η παροχή άμεσης βοήθειας για την αποκατάσταση των ζημιών από την πύρινη λαίλαπα.

Το αίτημα υποβλήθηκε από τον δήμαρχο της Λίμνης Χρήστο Καλυβιώτη στη διάρκεια σύσκεψης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, υπό την προεδρία του αν.υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Τόσκα.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα κάνει δεκτό το αίτημα του δήμου, μόλις υποβληθεί επίσημα μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί σε σχέση με χθες αν και, όπως είπε ο κ. Τόσκας, πρέπει να υπάρχει συνεχής επαγρύπνηση καθώς οι άνεμοι αναμένεται να ενισχυθούν το μεσημέρι.

Σε ό,τι αφορά την πόλη της Λίμνης ο κίνδυνος φαίνεται να έχει απομακρυνθεί, αλλά η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι τεράστια.

11:40

Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μάχη με τις φλόγες στη βόρεια Εύβοια, στην περιοχη της Λίμνης. Τη νύχτα δεν κινδύνευσε η πόλη, καθώς είχαν πέσει οι άνεμοι και υπήρξε τεράστια κινητοποίηση χερσαίων δυνάμεων, στο πλευρό των οποίων βρίσκονται εκατοντάδες πολίτες εθελοντές.

Από τις 6 το πρωί, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που μαίνεται σε δασική έκταση βόρεια της Λίμνης.aΜ,ά

Το πύρινο μέτωπο στη Βόρειο Εύβοια  ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους. Τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μεγάλες διαστάσεις έλαβε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στην περιοχή Φαράκλα της Βόρειας Εύβοιας και έφτασε νότια της Λίμνης Ευβοίας.
Οι φλόγες έχουν κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, ενώ εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται δίπλα στην θάλασσα. Ενισχύθηκαν οι επίγειες επιχειρησιακές δυνάμεις της πυροσβεστικήςενώ στη μάχη με τις φλόγες συνδράμει και ο στρατός.

Γιγάντιες χαρακτήρισε τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια, ο δήμαρχος της Λίμνης Ευβοίας Χρήστος Καλωβιώτης.

«Με αυταπάρνηση οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες δίνουν τη μάχη με τις φλόγες για την κατάσβεση της τεράστιας πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια», τόνισε σε αποκλειστική δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που βρίσκεται στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, απ΄όπου παρακολουθεί την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.  Ο στόχος είναι τώρα τη νύχτα οι χερσαίες δυνάμεις πυρόσβεσης να μην αφήσουν τη φωτιά να επεκταθεί προς τα νότια, στο όρος Καντήλι».

ΡΕΘΥΜΝΟ – ΚΑΒΑΛΑ – ΕΡΥΘΡΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

—-Σε εξέλιξη και πυρκαγιά στα Σακτούρια Ρεθύμνου όπου εκκενώθηκαν προληπτικά δύο οικισμοί.

—Πυρκαγιά ξέσπασε και στο Παγγαίο Όρος του νομού Καβάλας. Μετά από μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

—-Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά στις Ερυθρές Αττικής που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου.Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν μάχη με τις φλόγες προκειμένου η φωτιά να μη πλησιάσει σε οικισμό που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση.

—-Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά και στο Προσήλιο του δήμου Ανατολικής Μάνης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12ωρου (6:00-18:00) εκδηλώθηκαν συνολικά 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την Κυριακή 31 Ιουλίου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  σε Αττική, Εύβοια, νησιά βορείου Αιγαίου, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι.