ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Ο Π. Νικολούδης λέει πως θέλει 5-6 χρόνια για να μαζέψει τα λεφτά…

 

Π. Νικολούδης: Έως και 6 χρόνια για την ανάκτηση χρημάτων από φοροδιαφυγήΈως και 5 με 6 χρόνια μπορεί να χρειαστούν για να ανακτηθούν χρήματα από υποθέσεις φοροδιαφυγής, δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, σε συνέντευξή του στη Βελγική εφημερίδα Libre Belgique.

Σε σχέση με τη “λίστα Λαγκάρντ”, ο κ. Νικολούδης σημειώνει, ότι «ο κατάλογος αυτός δεν είναι τόσο σημαντικός όσο θα θέλαμε» και προσθέτει:

«Ως εισαγγελέας, πολέμησα τη φοροδιαφυγή με διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι νίκησα. Το 2012, ζήτησα από όλες τις Ελληνικές τράπεζες να μου στείλουν μία λίστα πελατών με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ. Οκτώ τράπεζες μου έστειλαν οκτώ λίστες. Στη συνέχεια, συνέταξα μία άλλη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων που, από το 2010, είχαν στείλει στο εξωτερικό ποσά άνω των 200.000 ευρώ. Στη συνέχεια, μία άλλη με τα ονόματα εκείνων που έχουν χαρτοφυλάκια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αξίας άνω των 200.000. Είχα, επίσης, μία λίστα με στοιχεία πολύ υψηλών ασφαλιστηρίων συμβολαίων. Τέλος, δημιουργήσαμε μία βάση δεδομένων με τις δηλώσεις εισοδήματος από το 2000 και διασταυρώσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες με τη “λίστα Λαγκάρντ” και τη “λίστα Λιχτενστάιν”. Ήταν το “τζακ ποτ”. Αμέσως μας εμφανίστηκαν τα ονόματα των φοροφυγάδων, κάτι που με εξέπληξε εμένα πρώτο. Δεν πίστευα ότι ήταν τόσο εύκολο να εντοπιστούν».

Στο ερώτημα, «πόσους ανθρώπους έχετε στριμώξει», απαντά, ότι “έστειλε” περίπου 5.000 υποθέσεις στα δικαστήρια, πράγμα που αποτιμάται μεταξύ 2,5 και 3 δις ευρώ, «τα οποία το Κράτος θα πρέπει να ανακτήσει», όπως είπε, ενώ αναμένουν ακόμη άλλες 24.000 υποθέσεις.

«Έχουμε κάνει το πιο δύσκολο κομμάτι: Να βρούμε πού ήταν κρυμμένα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για να εισπράξουμε τον οφειλόμενο φόρο. Στο θέμα αυτό, η Ελληνική Διοίκηση δεν είναι πολύ αποτελεσματική και η δικαιοσύνη είναι αργή», επισημαίνει ο Υπουργός.

Ερωτηθείς, «πότε πιστεύετε ότι θα ανακτήσετε αυτά τα χρήματα», ο κ. Νικολούδης εκτιμά, ότι αν αυτά τα πρόσωπα επιλέξουν να προσβάλουν τις αποφάσεις στο δικαστήριο, μπορεί να χρειαστούν έως και 5 με 6 χρόνια, ωστόσο υποστηρίζει, ότι έχουν κάθε συμφέρον να πληρώσουν αμέσως.

«Έχουμε, επίσης, την έναρξη έρευνας για το “ξέπλυμα χρήματος”, τα πρόστιμα. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να προβούμε σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα με ένα “σχοινί γύρω από το λαιμό” μας. Όταν το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά – όχι πριν από πέντε μήνες – η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική. Το 2017 θα αρχίσουμε να συλλέγουμε τα χρήματα από τους ελέγχους της περιόδου 2011 έως το τέλος του 2015, και το 2017 αυτά του 2012, ενώ το 2018 εκείνα του 2013. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η αρχή και είναι τώρα”.