Ζορμπά: Νομικά αδύνατο να μεταβιβαστούν αρχαιολογικοί χώροι

«Ατόπημα» και «φιέστα που δεν έχει το παραμικρό ψήγμα αλήθειας και η οποία πολύ σύντομα θα λήξει», χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί ξεπουλήματος των μουσείων της χώρας, η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά.

«Δεν πουλιούνται τα μουσεία μας. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Είναι νομικά αδύνατο να γίνει η μεταβίβαση των μουσείων στην ΕΤΑΔ ΑΕ», υπογράμμισε η κ. Ζορμπά, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από την αντιπολίτευση ότι ξεπουλιέται η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, για την ίδρυση «Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης».

Όπως τόνισε η κ. Ζορμπά την επόμενη εβδομάδα, συμφώνησε με τους εργαζομένους στο υπουργείο Πολιτισμού που συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις και τους επισκέφθηκε σήμερα στην Ακρόπολη, να συναντηθούν και «τότε θα λήξει αυτό το πανηγύρι και αυτή η φιέστα που δεν έχει ψήγμα αλήθειας».

«Υπάρχει η προστασία από το νόμο που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΤΑΔ να έχει ακίνητα, αλλά εξαιρεί ρητά τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομιά. Όποιος έχει άλλη βλέψη ας συμβουλευτεί έναν νομικό. Γιατί σήμερα εκτός από την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού υπάρχει και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξει ο κατάλογος με τις εξαιρέσεις και θα δημοσιοποιηθεί πολύ σύντομα και τότε θα λήξει αυτό το πανηγύρι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε λόγο για μείζον θέμα σε ότι αφορά την εκχώρηση της διαχείρισης ακίνητων αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αδιαφορεί για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.

«Το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται, ούτε τα μνημεία μας αποτελούν αντικείμενα συναλλαγής», σημείωσε η κ. Κεφαλογιάννη.

«Η τυφλή ένταξη πολιτιστικών μνημείων στην περίφημη ΕΤΑΔ ΑΕ, που είναι θυγατρική εταιρία του Υπερταμείου, είναι απόδειξη της εθνικής μας αφερεγγυότητας», υποστήριξε από την πλευρά της η Χαρά Κεφαλίδου, εισηγήτρια της ΔΗΣΥ.

«Θυμάμαι σε προηγούμενες κυβερνήσεις ότι γινόταν φοβερή δημαγωγία, μιλούσαν περί προδοτών, γερμανοτσολιάδων και έγινε κόλαση για 27 μικρά εγκαταλελειμμένα κτίρια στη Πλάκα που δόθηκαν για αξιοποίηση. Τώρα που θα δώσουμε 10.119 ακίνητα δεν ακούγεται το παραμικρό», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός και ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος με τα ακίνητα που θα ενταχθούν στο Υπερταμείο, ώστε όπως είπε, να μάθει ο κόσμος ποια πουλιούνται ή ξεπουλιούνται.