Τρίτη αξιολόγηση: Οι θεσμοί στην Αθήνα – Ποιά είναι τα κρίσιμα θέματα στο τραπέζι

 

Με υποδόση και προϋπολογισμό αρχίζει η 3η αξιολόγηση

Οι ..θεσμοί είναι εδώ και αρχίζουν σήμερα Δευτέρα οι συναντήσεις τους με υπουργούς. Θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας και θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι πρώτες επαφές θα γίνουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Το υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει στους δανειστές τα στοιχεία πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου και αναμένει βάσιμα να πάρει το ok για την καταβολή της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ.

Προβληματισμός υπάρχει για το αν θα χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2018 τα οποία μπορεί να κυμανθού από 500- 900 εκατ. ευρώ.

Η τρίτη αξιολόγηση όμως δεν έχει μόνο δημοσιονομικά θέματα.

Οι μονάδες της ΔΕΗ οι οποίες θα πωληθούν, οι  περικοπές των κοινωνικών επιδομάτων, η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες και το Ελληνικό, είναι κρίσιμα θέματα προς διευθέτηση.

Σημαντικά θέματα επίσης, η σύσταση της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία θα μεταφερθούν οι συμμετοχές του δημοσίου σε 20 επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 16 κρατικές εταιρείες) και οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των άλλων θυγατρικών του υπερταμείου όπως το ΤΑΙΠΕΔ και η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ιδιαίτερα σηματικό για την κυβέρνηση, είναι να περάσει από την έγκριση των δανειστών, τις παροχές των Χριστουγέννων, όπως υπουργοί έχουν υποσχεθεί. Μεταξύ πάντως των ελληνικών προτάσεων για “γενναίο” κοινωνικό μέρισμα και της θέσης των δανειστών “να δοθεί το πλεόνασμα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές – υποχρεώσεις του Δημοσίου”, αναμένεται να βρεθεί η “χρυσή τομή”.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης τίθεται και η διαμόρφωση των κριτηρίων για τις επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις από απόψεως χρεών (σ.σ. από 20.000 έως 50.000 ευρώ) ώστε να υπαχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Αν και το συγκεκριμένο θέμα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα, οι θεσμοί προτίμησαν να το θέσουν σε ανώτατο επίπεδο, επιδιώκοντας τα κριτήρια να γίνουν πιο αυστηρά.