Τα μηνύματα Παυλόπουλου και κομμάτων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

eleytheriaΜηνύματα με αφορμή τη 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στέλνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και τα πολιτικά κόμματα.

«Η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι ημέρα μνήμης αλλά και ημέρα άντλησης πολλαπλών διδαγμάτων. Ημέρα μνήμης των Αγωνιστών και ιδίως των Θυμάτων που έπεσαν υπέρ της Δημοκρατίας. Και ημέρα που μας διδάσκει, στο διηνεκές, ότι η υπεράσπιση της Δημοκρατίας είναι καθημερινό χρέος, κυρίως στους σημερινούς χαλεπούς για τον άνθρωπο και τα Δικαιώματά του, καιρούς, που δεν αφορούν μόνο την Χώρα μας, αφού έχουν πάρει πανευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες διαστάσεις» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

«Σαράντα τρία χρόνια μετά, θυμόμαστε και τιμούμε την εξέγερση της νεολαίας, τον Νοέμβρη του 1973, ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα.Θυμόμαστε και τιμούμε μια από τις πιο λαμπρές στιγμές των αγώνων αυτού του τόπου, γιατί το παράδειγμα του ξεσηκωμού εκείνου είναι ζωντανό ακόμα και σήμερα, και θα παραμένει για πάντα ζωντανό, αρνούμενο να γίνει μια συμβολική εκδήλωση χωρίς περιεχόμενο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στο μήνυμά του.

«Κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής δράσης των Ελλήνων και ειδικά της νέας γενιάς» χαρακτηρίζει σε μήνυμά του στο Facebook ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Να σταματήσει η «καπηλεία» της επετείου από κομματικούς μηχανισμούς, «σέχτες και παρατάξεις» ζητεί ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτηση του επίσης, στο Facebook.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης στην δήλωσή του για την επέτειο σημειώνει πως τίποτα από όσα ζήσαμε την περίοδο της μεταπολίτευσης δεν είναι σήμερα δεδομένο. «Όσο τα χρόνια περνούν, το σύνθημα των νέων του ’73 για Ψωμί-Παιδεία- Ελευθερία αποκτά νέο περιεχόμενο. Η τιμή προς όσους αγωνίστηκαν για να είμαστε εμείς ελεύθεροι αποτελεί παρακαταθήκη ελπίδας δύναμης και αγώνα για το αύριο».

Η συμπλήρωση 43 χρόνων από τον λαϊκό ξεσηκωμό, το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία, βρίσκει το λαό μας τσακισμένο από τα μνημόνια, τη φτώχεια την ανεργία, και την χώρα μπλεγμένη σε επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή μας», αναφέρει το ΚΚΕ. «Ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών σχεδίων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή και της όξυνσης των ανταγωνισμών με άλλα καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων αστικών κομμάτων, συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, και συναινεί στην προώθηση ενός νέου διχοτομικού σχεδίου για την Κύπρο».

«Το πολυτεχνείο υπήρξε η κορυφαία έκφραση αντίστασης στην δικτατορία και αποτελεί διαχρονικό σύμβολο αγώνα για την Ελευθερία και την Δημοκρατία σημειώνει στο μήνυμά της για την επέτειο η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μανταλένα Παπαδοπούλου. «Το ενωτικό πνεύμα της εξέγερσης του ’73 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη αξιοπρέπειας για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων. Η ιστορία του Πολυτεχνείου έδειξε ότι όταν ο λαός είναι ενωμένος και θέλει να γίνει κυρίαρχος της μοίρας του, μπορεί να κερδίσει την Ελευθερία την δημοκρατίας την δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια».