«Στον πάγο» η αξιολόγηση – Τα κρίσιμα ραντεβού του Ιανουαρίου

tsakalwtos xouliarakis«Στον πάγο» παραμένει η αξιολόγηση, με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να στρέφουν το βλέμμα τους στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών (EuroWorking Group) στις 12 Ιανουαρίου.

Η κυβέρνηση αναμένει από εκεί το «πράσινο φως» προκειμένου να ξεπαγώσουν οι διαδικασίες και να συνεχιστεί η κρίσιμη διαπραγμάτευση.  Όπως αναφέρουν Τα Νέα, το EuroWorking Group αναμένεται να αποφασίσει την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος -που είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά στη συνέχεια ανεστάλησαν λόγω της χορήγησης του κοινωνικού πακέτου από την κυβέρνηση χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους θεσμούς.

Πέραν των βραχυπρόθεσμων μέτρων, το EuroWorking Group αναμένεται να δώσει το σήμα για να αρχίσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για την αξιολόγηση.

– Η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί αυτές οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου.

– Η δεύτερη ημερομηνία σταθμός μετά το EuroWorking Group της 12ης Ιανουαρίου, είναι το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Κατά τις κυβερνητικές πηγές, αν υπάρχει πολιτική βούληση όλα τα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά στο πλαίσιο της αξιολόγησης θα μπορούσαν να κλείσουν σε ελάχιστο χρόνο, ακόμη και σε λίγες ώρες.

Στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή αφού, εκτός από τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης (που συχνά αποδεικνύονται πολύ σοβαρότερες από όσο τις αξιολογούν τα κυβερνητικά στελέχη), υπάρχει το μεγάλο ανοιχτό θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ.

Μέσα στον Ιανουάριο είναι πιθανό να υπάρξει και τρίτη ημερομηνία σταθμός: αυτή κατά την οποία το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, με βάση το λεγόμενο άρθρο IV.

Πρόκειται για τα συμπεράσματα του Ταμείου μετά την επίσκεψη που έκανε αντιπροσωπεία του τον Σεπτέμβριο υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που ακολουθείται για όλα τα μέλη του, ανεξαρτήτως αν είναι σε πρόγραμμα ή όχι.

Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης με βάση το άρθρο IV αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία. Ενδιαφέρον εδώ είναι ότι αυτά θα συνοδεύονται πιθανότατα από την ανάλυση του ΔΝΤ βιωσιμότητας του χρέους. Από το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό αν και πώς θα συνεχιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, καθώς έχουν ανακοινωθεί μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα και όχι και μεσοπρόθεσμα όπως ζητά το Ταμείο, η ανάλυση δεν αναμένεται να βγάζει το χρέος βιώσιμο.

Εναλλακτικά, το Ταμείο έχει ζητήσει πρόσθετα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ ώστε να είναι αξιόπιστη, κατά την άποψή του, η πρόβλεψη για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, όπως έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και ευρωζώνη.

Για τα θέματα αυτά – πέραν των εκκρεμοτήτων της αξιολόγησης – αναμένεται να διεξαχθούν σκληρές διαπραγματεύσεις τον επόμενο μήνα. Οι αναλυτές δεν θεωρούν πιθανό να ολοκληρωθούν αυτές έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου ώστε να ληφθούν εκεί αποφάσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.