Περιφέρειας Αττικής: Δύο ακόμη έργα ύψους 6,7 εκατ. ευρώ στη Μάνδρα

Ακόμη δύο σημαντικά έργα, προϋπολογισμού 6,7 εκατ. ευρώ, έρχονται να προστεθούν στον μακρύ κατάλογο των χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια Αττικής έργων αποκατάστασης της ομαλότητας, από τις ζημιές που προκάλεσε η θεομηνία της 15ης Νοέμβριου 2017 στη Μάνδρα, μετά την έγκρισή τους από το Περιφερειακό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασή του.

Τα έργα εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ο οποίος διαβεβαίωσε για την προτεραιότητα που καταλαμβάνει το ζήτημα της ανάταξης της Μάνδρας και της ευρύτερης περιοχής στη μέριμνα της Περιφέρειας, η οποία «στηρίζει ολόπλευρα όλο αυτό το διάστημα τους πλημμυροπαθείς» και με πρωτοφανείς μεθόδους επισπεύδει και προωθεί τις διαδικασίες για την «άμεση και με ορθό τρόπο αποκατάσταση των πολύπλευρων προβλημάτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, κρίθηκε αναγκαία η έγκριση και χρηματοδότηση των έργων τα οποία αφορούν: Στην αποκατάσταση των ζημιών οδοποιίας, προϋπολογισμού 4.350.000 ευρώ, και στην αποκατάσταση των ζημιών αλλά και τη λειτουργική, ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των πλατειών και των κοινοχρήστων χωρών, προϋπολογισμού 2.350.000 ευρω.

Συγκεκριμένα, οι εκτεταμένες ανακατασκευές και επισκευές των δρόμων και των πεζοδρομίων κρίθηκαν απαραίτητες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας των οχημάτων, των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, σύμφωνα και με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες εργασίες, θα απομακρυνθούν τα εμπόδια, θα διαμορφωθούν δίοδοι τυφλών, θα γίνουν ράμπες για την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, θα ανακατασκευαστούν οι ράμπες πρόσβασης οχημάτων σε παρόδιους χώρους, θα αντικατασταθούν οι πλακοστρώσεις και τα κρασπεδόρειθρα και θα τοποθετηθούν προστατευτικά στοιχεία για τη διασφάλιση των πεζών.

Επίσης, αναγκαία χαρακτηρίστηκε και η αποκατάσταση των πλατειών και των κοινοχρήστων χώρων προκειμένου οι πολίτες του δήμου να επισκεφθούν ξανά ευχάριστα αυτούς τους χώρους, να ευαισθητοποιηθούν απέναντι στο περιβάλλον και τα νέα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα αθλοπαιδιών.

Ακόμη, με τον έλεγχο του συστήματος άρδευσης μέσω αυτοματισμού και την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σωμάτων, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση μεγάλης ποσότητας ύδατος και ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση οι εργασίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:

– Διάφορες χωματουργικές εργασίες (καθαίρεση τσιμέντου, κρασπέδων, κυβόλιθων, εκσκαφές χωμάτων, κ.λπ.).

– Αποξήλωση όλων των υφιστάμενων κατεστραμμένων οργάνων παιδικής χαράς μετά προσοχής και δαπέδων ασφαλείας, κατεστραμμένου/παλαιού αστικού εξοπλισμού, παλαιών περιφράξεων, συνθετικού τάπητα, περίφραξης, κατεστραμμένων εστιών τού υπάρχοντος γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5 (στην πλατεία Ειρήνης).

– Εγκατάσταση νέων οργάνων παιδικής χαράς, αστικού εξοπλισμού, περίφραξης, δαπέδων ασφαλείας και υλικών διάστρωσης λοιπών επιφανειών, με ταυτόχρονη πιστοποίηση των οργάνων και δαπέδων για την ασφαλή λειτουργία τους.

– Εγκατάσταση οργάνων εκγύμνασης ενηλίκων για την ταυτόχρονη χρήση των κοινόχρηστων χώρων από πολλές ηλικιακές ομάδες.

– Αποκατάσταση γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5.

– Βελτίωση και ενίσχυση της φύτευσης.

– Επισκευή και επέκταση του αρδευτικού δικτύου.

– Καλύτερη διαχείριση και εξοικονόμηση νερού άρδευσης μέσω εγκατάστασης ηλεκτρονικού αυτοματοποιημένου δικτύου άρδευσης (σε πιλοτικό επίπεδο-διερευνητικά).