Παρέμβαση της ρωσικής πρεσβείας για να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ο Mr Bitcoin

Ρωσία: Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να μην εκδοθεί ο «mr Bitcoin» στις ΗΠΑ

Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα θα πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσει τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη Αλεξάντερ Βίνικ, (σ.σ. γνωστού και ως «Mr Bitcoin») δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Αθήνα, μετά την απόφαση που έλαβε ο Άρειος Πάγος για την έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η δήλωση της πρεσβείας της Ρωσικής ομοσπονδίας στην Αθήνα έχει ως εξής: «Η πρεσβεία όπως και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, έπραξαν και θα πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο για να υπερασπίσουν τα νόμιμα δικαιώματα του Ρώσου πολίτη».

Ο Αλεξάντερ Βίνικ κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).

Η υπόθεση απασχόλησε τον ¨Άρειο Πάγο μετά την αναίρεση που άσκησε, μέσω των συνηγόρων του, κατά της απόφασης του Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης που είχε δώσει το πράσινο φως στο σχετικό αίτημα έκδοσης των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο Βίνικ είχε  συνελήφθη, βάσει διεθνούς εντάλματος, τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένεια του.

Οι αμερικανικές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων.