ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ: Στις 20 Νοεμβρίου αποφασίζουν οι συμβολαιογράφοι που πιέζονται από κυβέρνηση, τράπεζες και δανειστές

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ηλεκτρονικοι πλειστηριασμοι\Στη συνεδρίαση του Διοικητικού  Συμβουλίου των συμβολαιογράφων, παρουσία μόνο 5 μελών από σύνολο 13, αποφασίστηκε η σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευση στις 20 Νοεμβρίου 2017.

Στη συνέλευση αυτή θα ληφθούν οι  τελικές αποφάσεις για την άρση ή μη της αποχής από τους πλειστηριασμούς.

Το θέμα “πλειστηριασμοί” καίει τις τράπεζες, ενώ οι παρεμβάσεις και από την πλευρά των δανειστών (ΔΝΤ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ) είναι τέτοιες, που δεν επιδέχονται…αναβολών.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ William Murray έστειλε από την Ουάσινγκτον μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση: «Η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι κρίσιμη, είναι μια μεταρρύθμιση “κλειδί”» , η οποία θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων”.

Η κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε νομοθετικές παρεμβάσεις ικανές να οδηγήσουν σε λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη σημασία που έχουν οι πλειστηριασμοί για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Με δεδομένο, όπως είπε, ότι έχει προβλεφθεί «η προστασία της πρώτης κατοικίας έως τις 300.000 ευρώ εμπορικής αξίας, το να προστατεύουμε πλειστηριασμούς ακινήτων εμπορικής αξίας 500 χιλ. ή 1 εκατ. ευρώ δεν είναι υπερασπίσιμο και δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα». «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη «να ξεμπλοκάρει το τραπεζικό σύστημα και ενόψει των stress tests».

Σε δηλώσεις του στους Financial Times ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης, επισήμανε την επίπτωση που θα έχει η καθυστέρηση στη διενέργεια πλειστηριασμών τόσο στο ύψος των προβλέψεων που θα πρέπει να σχηματίσουν μελλοντικά οι τράπεζες, όσο και στη ρευστότητά τους.

 

ΔΝΤ: Άμεσα οι πλειστηριασμοί – Το χρέος θέμα Ελλάδας – Ευρωπαίων – Δεν ζητάμε επιπλέον μέτρα

 

Κυβέρνηση: Αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρενοχλούν τους πλειστηριασμούς – Θέση υπέρ των τραπεζών