Ο Α. Σαμαράς, η ΔΗΜΑΡ και ο Κ. Μητσοτάκης

Το αδιέξοδο στις συζητήσεις με την Τρόικα λόγω της στάσης της ΔΗΜΑΡ για το επίδομα γάμου και το καθεστώς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας  παραμένει. Διαμορφώνεται έτσι το εξής παζλ:

-Ο  πρωθυπουργός αποφάσισε  να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο και να ψηφιστεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος στις 5-7 Νοεμβρίου. Το πιθανότερο, σε ένα άρθρο. Εν τω μεταξύ την Τετάρτη στις 31 Οκτωβρίου θα κατατεθεί προς ψήφιση ο προϋπολογισμός του 2013 που περιλαμβάνει και τα μέτρα από το πακέτο των 13,5 δισ.

– Από την πλευρά της η Τρόικα δεν δέχεται να υποχωρήσει στα δύο συγκεκριμένα θέματα. Μάλιστα,  με νέο e-mail που έστειλε χθες στο υπουργείο Εργασίας, οι δανειστές αποσαφήνισαν επί λέξει ότι «πήρατε το μέγιστο δυνατό στα εργασιακά, μην περιμένετε κάτι περισσότερο».

– Αίσθηση στο μεταξύ προκάλεσε η παρέμβαση το Σάββατο  του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αν εκτιμά ότι θα υποχωρήσει ο κ. Κουβέλης, έδωσε την απάντηση: «Και γιατί να μην υποχωρήσουν οι Γερμανοί;» Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε επίσης  πως πιστεύει  «ότι η λύση θα βρεθεί γιατί η Ευρώπη έχει αποφασίσει να σώσει την Ελλάδα. Το καράβι δεν θα βουλιάξει μέσα στο λιμάνι. Το πρόβλημα δεν είναι τι θα γίνει τώρα, αλλά τι θα γίνει μετά. Αν η Ελλάδα θα γίνει ανταγωνιστικό κράτος. Και σ’ αυτό η πολιτική ηγεσία δεν βοηθάει γιατί δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Αντ’ αυτού ακούμε για κόκκινες γραμμές και πράσινα άλογα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι για να επιβιώσουμε πρέπει να γίνουμε ανταγωνιστικό κράτος και να μάθουμε να ζούμε με αυτά που παράγουμε. Και αυτό η πολιτική ηγεσία οφείλει να το πει καθαρά στους πολίτες» .

– Διαμορφώνονται λοιπόν  τα εξής  τρία ενδεχόμενα όσο θα πλησιάζει η οριακή στιγμή των ψηφοφοριών:

–  να υποχωρήσει πριν ή κατά την διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου η ΔΗΜΑΡ για να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης.

–  να δεχθεί τελικά η Τρόικα να μειώσει τις απαιτήσεις της.

– να αποσυρθεί συνολικά το εργασιακό από το πολυνομοσχέδιο και να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση.

 

H τρόικα επιμένει, η Ελλάδα το παλεύει…

Ανυποχώρητη είναι η τρόικα όσον αφορά τις αλλαγές στα εργασιακά, όπως γνωστοποίησε ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη το βράδυ της Κυριακής  υπό τον Πρωθυπουργό. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πάντως ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί έως την τελευταία στιγμή. Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών παραμένουν αρνητικοί στην επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και στη διατήρηση του επιδόματος γάμου. Λένε επίσης «όχι» στην κύρωση των αποκρατικοποιήσεων από τη Βουλή, καθώς αυτό θα απέτρεπε τους ξένους επενδυτές στο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Αλαλούμ με τρόικα και Σόιμπλε

Νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει το δημοσίευμα του Spiegel-online, σύμφωνα με το οποίο  η τρόικα προτείνει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτή την φορά με άμεση συμμετοχή των κρατικών πιστωτών, (εξαιρουμένης της ΕΚΤ) οι οποίοι θα κληθούν να παραιτηθούν από ένα μεγάλο μέρος των απαιτήσεών τους. Σε αυτή την πρόταση που έγινε σύμφωνα με το περιοδικό, την περασμένη Πέμπτη, αντέδρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε,  ο οποίος  απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός κουρέματος των ελληνικών ομολόγων που κατέχει ο δημόσιος τομέας. Ο Σόιμπλε ωστόσο ανέφερε ότι ένα πρόγραμμα επαναγοράς χρέους θα μπορούσε να εξετασθεί. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως «το κούρεμα είναι μια συζήτηση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα των κρατών της ευρωζώνης». «Ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων βάσει του οποίου η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει νέα δάνεια ώστε να αγοράσει τα παλαιότερα είναι μια επιλογή», υποστήριξε, συμπληρώνοντας πως «αυτή η θέση έχει τεθεί προς συζήτηση από ορισμένα μέλη της κεντρικής τράπεζας». Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε κάθε περίπτωση «πρέπει να περιμένουμε την έκθεση της τρόικας». Μάλιστα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Μάχη για το ευρώ» που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Τρίτη (ZDFzeit), ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνει ότι «θέλουμε να είναι η Ελλάδα σε θέση να παραμείνει στο ευρώ» αλλά: «Έχει να κάνει όμως ακόμη πολλά. Αυτό δεν έχει κριθεί ακόμη».