ΟΜΟΛΟΓΑ: Άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων σε Ελλάδα και Νότο λόγω Γερμανίας

Σημαντική άνοδο καταγράφει η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, κατά 1,2% στο 5,654%, στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος στη Γερμανία. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από της 19 Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, άνοδο καταγράφουν τα spreads των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, καθώς η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων παραμένει σταθερή στο 0,44%, ενώ οι αποδόσεις των αντίστοιχων ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών τίτλων αυξάνονται.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, τα spreads αυξάνονται καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη την προοπτική μίας σκληρότερης γραμμής από τη νέα γερμανική ηγεσία όσον αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές στην Ευρωζώνη. Η πιθανή παρουσία των Φιλελεύθερων (FDP) στον νέο κυβερνητικό συνασπισμό κάνει πιθανότερο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωνε άνοδο 2,7 μονάδων βάσης στο 2,186% και του 10ετούς πορτογαλικού άνοδο 2,6 μονάδων βάσης στο 2,45%, ενώ του ισπανικού αυξανόταν 1,7 μονάδες βάσης στο 1,641%,

Το ευρώ υποχωρεί 0,3% λίγο πάνω από τα 1,19 δολάρια. «Αν και είναι πιθανό ότι το ευρώ (αντανακλά) την απογοήτευση για το ότι δεν θα υπάρξει ο μεγάλος συνασπισμός, η παρουσία των Φιλελεύθερων στην κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερη γερμανική πίεση για δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της Περιφέρειας, κάτι που είναι μακροπρόθεσμα θετικό για το νόμισμα», δήλωσε ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων της UBS.