ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Ε.ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ – Οικονομία, Επενδύσεις, κοινός στρατός και κατώτατος μισθός

Το «όραμα» Μακρόν: Ευρωπαϊκός στρατός, κοινό νόμισμα, περισσότερη δημοκρατία

Σχέδιο για μία «νέα Ευρώπη», πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα, στηριζόμενη στην ανάπτυξη και πιο κοντά στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη, παρουσίασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για την οικονομία, ο Μακρόν είπε πως ο φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών προορίζεται για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ μίλησε για κοινό προϋπολογισμό και κοινό υπουργείο Οικονομικών.
«Το νόμισμά μας είναι το πρώτο κοινό που έχουμε. Χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό σταθεροποίησης και κοινό προϋπολογισμό».

Με την πρότασή του αυτή, ο Γάλλος πρόεδρος ζητά να ξεκινήσει η επί της ουσίας νομισματική και οικονομική Ένωση, ανοίγοντας τον δρόμο για τη μακρά προσπάθεια της ολοκληρωτικής Ένωσης, η οποία αποτέλεσε το όραμα των εμπνευστών της.

«Έχουμε περάσει μία δύσκολη μακρά περίοδο κρίσης στην Ευρώπη. Πληρώσαμε για τα λάθη και τις παραλείψεις αλλά σήμερα είμαστε σε φάση προόδου. Η ανάπτυξη δεν είναι δυνατό να έρθει πάλι μεμονωμένα. Είμαστε ένας ενιαίος φορέας και έτσι πρέπει να χτίσουμε πλέον το μέλλον. Η ανάπτυξη πρέπει να έρθει για όλους με τους ίδιους όρους. Οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει για κεντρικό οικονομικό σύστημα και κοινή οικονομική πολιτική στην Ευρώπη είναι προτάσεις που πρέπει να μελετήσουμε αλλά και να προωθήσουμε. Γνωρίζω πως οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να γίνουν και κατανοώ πως θα υπάρχουν αντιδράσεις. Οφείλουμε όμως να συζητήσουμε τις διαφορές μας και να λύσουμε μέσα σε ευσύνοπτο χρόνο τις όποιες διαφορές μας».

Η ευρωζώνη πρέπει να αποκτήσει το δικό της προϋπολογισμό για να χρηματοδοτεί κοινά επενδυτικά σχέδια και να διασφαλίσει την σταθερότητα σε περιόδους κρίσεων.

«Το κύριο ζητούμενο δεν είναι ένας μηχανισμός που θα λύσει μαγικά όλα τα προβλήματα μας. Το ζητούμενο είναι να μειώσουμε την ανεργία που πλήττει έναν στους πέντε Ευρωπαίους νέους»

Η ιδέα αυτή (Σ.Σ. του κοινού προυπολογισμού)  δεν πρέπει να συγχέεται με την «αμοιβαιοποίηση του χρέους» ή με μια προσπάθεια «επίλυσης των δημόσιων οικονομικών ενός κράτους»

Τάχθηκε και υπέρ της θέσπισης ενός κατώτατου μισθού στην Ε.Ε., ο οποίος θα προσδιορίζεται στην οικονομική πραγματικότητα της κάθε χώρας.

«Η ΕΕ είναι σήμερα πολύ αργή, πολύ αδύναμη και πολύ αναποτελεσματική. Μόνο μια ισχυρή Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου»

 

ΚΟΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

«Ξεχάσαμε πώς να προστατεύουμε την Ευρώπη», είπε, ανοίγοντας και επισήμως τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού, ο οποίος δεν θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και την αμερικανική συνδρομή.
Όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι δυνατόν να αφήνουν αδιάφορη την Ευρώπη και να «εθελοτυφλεί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που προτείνει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο απέναντι στις προκλήσεις που δημιουργεί ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός πρόεδρος, όσο και στις αλλαγές που συνεπάγονται από αυτές, για ολόκληρο τον κόσμο.

«Η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει μια κοινή στρατηγική κουλτούρα στον τομέα της άμυνας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, προτείνοντας οι εθνικοί στρατοί των κρατών-μελών να δέχονται εθελοντικά στρατιώτες απ’ όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η Γαλλία θα κάνει το πρώτο βήμα, ανοίγοντας τις ένοπλες δυνάμεις της στους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας, ο Μακρόν πρότεινε τη δημιουργία ευρωπαϊκής εισαγγελίας, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία και ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους πολίτες. «Η βασική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει είναι αυτή των μετακινήσεων. Ζούμε σε μία περίεργη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο. Η τρομοκρατία είναι παρούσα και απειλεί τον τρόπο ζωής και τις αξίες μας. Πρέπει να επικεντρωθούμε στην εύρεση νέων τρόπων αντίδρασης. Η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει σε αυτές τις απειλές. Προτείνω τη δημιουργία ειδικής Ευρωπαϊκής Ακαδημίας κατά της τρομοκρατίας τα μέλη της οποίας θα λάβουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση για τν αντιμετώπιση των απειλών και την θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών του κόσμου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Πρότεινε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, ώστε να καταρτιστούν επαγγελματικά και να αποτελέσουν παραγωγικό κομμάτι της εκάστοτε χώρας. Πρόσθεσε, δε, πως απαιτείται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και εγγράφων ταυτότητας σε επίπεδο ΕΕ. «Το προσφυγικό δεν αποτελεί απλά ένα πρόβλημα αλλά μία πρόκληση για την Ευρώπη. Το προσφυγικό είναι ένα πρόβλημα που γέννησαν οι χρόνιες ανισότητες του κόσμου. Η Ευρώπη στέκεται δίπλα στους ανθρώπους με προβλήματα. Η Ευρώπη όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται ανθρώπους που δεν πληρούν τις προδιαγραφές για άσυλο. Οι πιέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία νέα πολιτική για το μεταναστευτικό. Θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού οργανισμού για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στην Ευρώπη. Το ζήτημα δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά όλους μας. Οφείλουμε να στηρίξουμε τα μέλη μας που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση».

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Όσονα φορά το κλίμα, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την καθολική αντίδραση της Ευρώπης, λέγοντας πως «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει τον πλανήτη και αυτό είναι γεγονός. Οφείλουμε να δράσουμε και όχι απλά να αντιδράσουμε σε αυτό το γεγονός. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στις επόμενες γενιές. Η Ευρώπη ενωμένη πρέπει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή ως έναν από τους βασικότερους εχθρούς μας».