Η τρόικα αμφισβητεί την επάρκεια των μέτρων για το 2017

troika neo

Τους στόχους του προϋπολογισμού 2017 αμφισβητούν οι δανειστές, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέα μέτρα στην περίπτωση που δεν γεφυρωθεί το χάσμα.  

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης, η οποία είχε ως αντικείμενο τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων, ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονο

Στη συνέχεια (12.00- 13.00) θα συζητηθούν θέματα της κοινωνικής πρόνοιας με τη συμμετοχή του κ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα επιμένει το ΥΠΟΙΚ

Πάντως υο υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι δεν θα χρειαστεί η λήψη επιπλέον μέτρων.

Ειδικότερα όπως διευκρίνιζε αρμόδια πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, αντικείμενο της συνάντησης ήταν η αξιολόγηση της επίτευξης του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2016 μετά την αναθεώρηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2015 καθώς και οι τρόποι εκπλήρωσης των προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2017. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, από την πλευρά των δανειστών δεν τίθεται κανένα ζήτημα νέων μέτρων, ενώ δεν διακυβεύονται οι στόχοι του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2016 και το 2017.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη συζήτηση εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν, την αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 0,2% του ΑΕΠ το 2015 έναντι αρχικής πρόβλεψης 0,7% που ανακοίνωσε η Eurostat και πόσο αυτό επηρεάζει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2016. Επίσης, εξετάσθηκε το θέμα της εξοικονόμησης δαπανών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατά 400 εκατ. ευρώ για τη διετία 2017-2018 καθώς και η πορεία αύξησης των δημοσίων εσόδων τα οποία εμφανίζουν υπεραπόδοση – εκτιμάται σε 1 δισ. ευρώ – διευκολύνοντας τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου τόσο σε ότι αφορά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού όσο και του 2017.

 

Οι δανειστές επιτρέπουν εξωδικαστικό συμβιβασμό μόνο για τους “μεγάλους”! – Στα χέρια των τραπεζών οι “μικροί”