Μια γυναίκα καλύτερη νέα επιχειρηματίας για το 2012

«Όποιες κι αν είναι οι προκλήσεις του σήμερα, πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας στην Ελλάδα και να πιέσουμε και θεσμικά για αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας μας.»

Μ’αυτά τα λόγια η κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα, ιδρύτρια της People for Business, μιας εταιρείας που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στρατηγικής διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού, μου έδωσε το στίγμα της φιλοσοφίας που διαπνέει και την δική της επιχειρηματική προσπάθεια.

Μια προσπάθεια, καθαρά «ελληνική» (η εταιρεία από την ιδρυσή της μέχρι και σήμερα διατηρεί την έδρα της στην Ελλάδα), η οποία αποτελεί για φέτος την περήφανη νικήτρια  του «Βραβείου Στέλιος Χατζηιωάννου, Επιχειρηματικό Ξεκίνημα Χρονιάς 2012». Το συγκεκριμένο βραβείο που συνοδεύεται μεταξύ άλλων με το χρηματικό έπαθλο των 50.000 ευρώ απένειμε στις 22 Νοεμβρίου 2012 ο κ. Στέλιος Χατζηιωάννου στο πλαίσιο της επίσημης τελετής απονομής των Βραβείων Κούρος 2012 της Λέσχης Επιχειρηματικότητας.

Για 5η συνεχή χρονιά ο κ. Στέλιος Χατζηιωάννου, ιδρυτής της easyJet, του ομίλου easyGroup και του Stelios Philanthropic Foundation στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, δίνει το  συγκεκριμένο Βραβείο στηρίζοντας τον καλύτερο νέο/α επιχειρηματία της χρονιάς.

Σημειώνεται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, απονεμήθηκαν συνολικά 250.000 € σε μετρητά σε πέντε νέες επιχειρήσεις με έδρα την Ελλάδα.

Το 2011 το Βραβείο απέσπασε η εταιρεία FEREIKOS HELIX που ασχολείται με τη δημιουργία ανοιχτών σαλιγκαροτροφικών μονάδων ολοκληρωμένου βιολογικού κύκλου. Η Fasmetrics,  η πρώτη τεχνική εταιρία μελετών & μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα ήταν η νικήτρια εταιρεία για το έτος 2010. Tο 2009 απέσπασε το βραβείο η εταιρεία Zoo.gr που αποτελεί την πιο δημοφιλή social network platform στο ελληνικό διαδίκτυο ενώ το 2008,το βραβείο έλαβε η γνωστή αλυσίδα εστίασης Simply Burgers. 

Το 2012 όμως, ήταν η χρονιά της People for Business και της ιδρυτριάς της κ. Πιτσίκα.

Η επιχείρηση επιλέχθηκε από τον ιδρυτή της easyJet λόγω της σταθερά αναπτυσσόμενης κερδοφορίας τα τελευταία 4 χρόνια, του υψηλού περιθωρίου κέρδους και της επίτευξης των στόχων που είχε θέσει το τελευταίο δωδεκάμηνο. Από την έναρξη λειτουργίας της εταιρείας το 2007, η People for Business έχει επανατοποθετήσει 752 επαγγελματίες, ενώ μέσα στη φετινή χρονιά έχει προσφέρει εργασία σε 147 άτομα, 40 εκ των οποίων απέκτησαν θέσεις στην αγορά εργασίας του εξωτερικού ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο νέους δρόμους συνεργασιών.

Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι πώς μια εταιρεία που κινείται στον χώρο των υπηρεσιών, κατάφερε  όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να αναπτύξει κερδοφορία σοβούσης της ελληνικής κρίσης.

Η κ. Πιτσίκα μας απαντά: «Ο λόγος για μένα είναι ότι ως εταιρεία δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη αλλά καινοτομήσαμε. Προσωπικά, έχοντας μια μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού ως στέλεχος εταιρείας παρατήρησα στην πράξη την έλλειψη ευελιξίας στον κλάδο, την μάλλον θεωρητική προσέγγιση στα ζητήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και την έλλειψη προσαρμογής στις ιδιαίτερες ανάγκες του πελάτη. Σ’ αυτά τα σημεία ακριβώς έχτισα την εταιρεία μου το 2007.»

Για την κ. Πιστίκα λοιπόν για την οποία η επιχειρηματικότητα αποτέλεσε μια πρόκληση στην οποία είπε το μεγάλο «ναι», η καινοτομία αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο της εταιρείας της.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έφτιαξε μόνη της ένα σύστημα, όπου ο πελάτης- εταιρεία μπορεί μέσω  κωδικού να έχει ανοικτή πρόσβαση σ’ όλη την διαδικασία αξιολόγησης των σχετικών υποψηφίων από την People for Business.

Σ’ ότι αφορά δε τον τρόπο με τον οποίο, οι υποψήφιοι αξιολογούνται, η κ. Πιτσίκα υποστηρίζει ότι σε συνεργασία με μια αμερικάνικη εταιρεία εισήγαγε εργαλεία αξιολόγησης πιο πρακτικά, με καθαρά επιχειρηματικό προσανατολισμό που αναδεικνύουν τις πραγματικές δεξιότητες των υποψηφίων.

Για την ίδια, πολύ σημαντική είναι και η έμφαση στην ποιότητα και η πραγματική σχέση που πρέπει να αναπτύσσει μια εταιρεία, όπως η δική της με τον πελάτη. Σε διάστημα το ανώτατο 8 μηνών, η εταιρεία επισκέπτεται τόσο τον εργαζόμeνο όσο και τον εργοδότη για να δει τα αποτελέσματα στην πράξη.

Η People for Business επικεντρώνει τις υπηρεσίες της στα μεσαία και ανώτατα στελέχη μιας επιχείρησης επιλέγοντας τα κατάλληλα στελέχη ανά περίπτωση για τους πελάτες της, αξιολογώντας το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό μιας εταιρείας ή παρέχοντας σε υποψηφίους ολοκληρωμένες υπηρεσίες για μετάβαση καριέρας.

Το ερώτημα που τίθεται πάραυτα εύλογα είναι πώς μια εταιρεία όπως η People for Business βρίσκει λύσεις με φόντο την εκρηκτική συρρίκνωση της αγοράς σήμερα. Η κ. Πιτσίκα μας απαντά: «Παρατηρώντας τα νέα χαρακτηριστικά του εργασιακού πεδίου ήτοι την μείωση των θέσεων εργασίας και των μισθών, την δυσκολία εύρεσης εργασίας για νέους ή άτομα άνω των 45 ετών, την πιθανότητα των μεγάλων στελεχών να βρίσκουν δουλειά μόνο μέσω του προσωπικού τους δικτύου επαφών και την μεγάλη κρίση στον χώρο των αυτοκινήτων-κατασκευών- χρηματοοικονομικών, αποφασίσαμε να «χτυπήσουμε» συνολικά. Προσπαθούμε στην πράξη πλέον να μην προσφέρουμε μια εξειδικευμένη υπηρεσία στις επιχειρήσεις αλλά να τις βοηθάμε συνολικά να διαχειριστούν το κεφάλαιο άνθρωποι. Και φυσικά έχουμε ήδη ανοίξει διάφορα κανάλια προς το εξωτερικό: Στην περίπτωση του κατασκευαστικού χώρου, βοηθάμε εργαζόμενους να εργαστούν σε χώρες του Κόλπου αν το επιθυμούν ή στο Λουξεμβούργο αν προέρχονται από τον χρηματοοικονομικό χώρο.»

Και σ’ ότι αφορά στο βραβείο που κέρδισε, ποιά ήταν η εμπειρία της από την όλη διαδικασία; «Ειλικρινά, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Κατερίνα Βιλλιώτη, υπεύθυνη Μάρκετινγκ του Stelios Foundation για την πολύτιμη βοήθειά της σε όλα τα επίπεδα και φυσικά στον κ. Χατζηιωάννου που στηρίζει έμπρακτα νέους επιχειρηματίες σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά συγκυρία για την χώρα μας. Επιπλέον, αξίζει πραγματικά να συμμετάσχει κανείς στα συγκεκριμένα βραβεία,αν πληρεί φυσικά τα τυπικά κριτήρια, γιατί η όλη διαδικασία λειτουργεί λίγο πολύ και σαν καθρέφτης: περνώντας από τα διάφορα στάδια αξιολόγησης μπορεί να δεις όχι μόνο τα δυνατά αλλά ίσως και τα αδύνατα σημεία σου. Κι αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό.»

Μια γυναίκα επιχειρηματίας λοιπόν η φετινή καλύτερη νέα επιχειρηματίας. Άραγε πώς ένας επιχειρηματίας αντιδρά στις πολλαπλές προκλήσεις του σήμερα και ιδιαίτερα αν είναι γυναίκα; «Μια επιχείρηση είναι σαν το δικό σου παιδί. Το αγαπάς πολύ, γιατί βάζεις την δική σου σφραγίδα αλλά απαιτεί πολλές ώρες σκληρής δουλειάς. Εγώ θεωρώ πραγματικά τον εαυτό μου τυχερό που έχω στο πλευρό μου έναν σύζυγο που με στηρίζει σε όλα τα επίπεδα: από την φροντίδα του σπιτιού και του παιδιού μας μέχρι και την δική του προτροπή να ξεκινήσω το 2007 την δική μου επιχείρηση. Τον ευχαριστώ πραγματικά, αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να έχεις ουσιαστικά δίπλα σου ανθρώπους που σε στηρίζουν σε κάθε επιχειρηματικό σου, κι όχι μόνο, βήμα.»

Της Ελένης Νάτση 

Πηγή φωτογραφίας: www.skai.gr