Μητσοτάκης: Να απελευθερώσει η Τουρκία τους 2 Ελληνες αξιωματικούς πριν τη σύνοδο της Βάρνας

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Βάρνας , μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, την προσεχή Δευτέρα, ως ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά της Τουρκίας, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Επιβάλλεται να απελευθερώσει τους 2 Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και είκοσι μέρες χωρίς λόγο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «Η Ευρώπη, αλλά και η Ελλάδα επιδιώκουν να έχουν μια ουσιαστική και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Το ερώτημα είναι πια, αν η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί. Δυστυχώς, η συμπεριφορά της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα απέναντι στην Ελλαδα και στην Κύπρο δεν συμμορφώνεται με τους βασικούς κανόνες καλής γειτονίας που η Τουρκία θα έπρεπε να επιδεικνύει».

 Όσον αφορά το Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, πως «η δική μας θέση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι ξεκάθαρη και αποτυπωμένη εδώ και πολλούς μήνες. Δυστυχώς, ο κ. Τσίπρας δεν επεδίωξε ποτέ να δημιουργήσει ένα ενιαίο εθνικό μέτωπο για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Δεν μπορούσε καλά καλά να πείσει τον κυβερνητικό του εταίρο να έχει την ίδια θέση με αυτόν. Εμείς από την πρώτη στιγμή θέσαμε στο επίκεντρο της συζήτησης το θέμα της αλλαγής του Συντάγματος και της απαλοιφής των όποιων αλυτρωτικών διεκδικήσεων από πλευράς Σκοπίων. Είπαμε ξεκάθαρα ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά πρώτα, δεν έχει κανένα νόημα να προχωρήσουμε στη συνέχεια αυτής της συζήτησης. Θα δούμε πού θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση, η δική μας όμως θέση ήταν και παραμένει σταθερή και αταλάντευτη».

Ως προς την συζήτηση για τον  ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του 2019 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει μια διαφύλαξη της ΚΑΠ και των πολιτικών συνοχής που ωφελούν σημαντικά τη χώρα μας. Ως προς την ΚΑΠ, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την προστασία που πρέπει να δίνεται στους μικρούς αγρότες που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, προφανώς πρέπει να υπάρχουν νέες δράσεις που αφορούν και την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και τις πολιτικές άμυνας και ασφάλειας. Είναι μια δύσκολη εξίσωση, αλλά η Ελλάδα και η ΝΔ στα πλαίσια του ΕΛΚ προσέρχονται πάντα με καλή και δημιουργική διάθεση».