“Με 12% ανεργία, λέτε πως πάτε καλά”; Σκληρή η Κ.Λαγκάρντ απέναντι στους ηγέτες της Ε.Ε

 

Σε  ομιλία της ενώπιον της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αμφισβήτησε τις προβλέψεις των Ευρωπαίων ότι η κρίση είναι πίσω, επισημαίνοντας ότι “όταν το 12% του ενεργού πληθυσμού είναι άνεργο, δεν μπορούμε να πούμε ότι  πάνε όλα καλά στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και κάλεσε  την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αφήσει για καιρό ακόμα το βασικό της επιτόκιο σε χαμηλό επίπεδο και να καταπολεμήσει την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Η Λαγκάρντ  αναφερόμενη στην τραπεζική ένωση είπε:

«Η θέση μας στο ΔΝΤ είναι αρκετά απλή: Η τραπεζική ένωση θα πρέπει να είναι μια απλή ένωση με έναν ενιαίο μηχανισμό επιτήρησης και έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης των τραπεζών που θα διαθέτουν ένα κοινό δίχτυ ασφαλείας».

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά πολύπλοκα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτή τη στιγμή, όμως ζητάμε, προτρέπουμε, παρακαλούμε να εξεταστεί ένα σύστημα απλό, αποτελεσματικό, δίκαιο και όσο το δυνατόν πιο προβλέψιμο», επισήμανε.