Κουρουμπλής: Ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής

Kourou

Την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου “προκειμένου να αντιστραφεί μια κρίση που απειλεί να διαιωνιστεί”, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό Πρακτορείο Ειδήσεων LUSA, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στην 13η υπουργική συνάντηση, “ΕUR-OPA”, της Συμφωνίας για τις Απειλές Υψηλού Κινδύνου στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο.

“Εάν δεν αλλάξουμε πολιτική ασύλου, επιτρέποντας σε πρόσφυγες που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, να απευθύνονται επίσης και σε άλλα κράτη, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αντιμετωπιστούν, τόσο το πρόβλημα με τους υπερπλήρεις καταυλισμούς, όσο και αυτό με τις υπάρχουσες συνθήκες”, σημείωσε.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως εάν η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας αποτύχει, “θα πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή” και πρόσθεσε ότι “οι  εγκατεστημένοι μετανάστες στα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα, χωρίς προηγουμένως να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου, καθώς και άλλες διαδικασίες. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι φοβούνται ότι θα σταλούν πίσω στην Τουρκία, όλοι ανεξαιρέτως καταθέτουν αίτηση ασύλου. Με δεδομένο ότι η Ευρώπη απαρτίζεται από δημοκρατικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να γνωρίζουμε πού βρίσκεται η ευθύνη”.

Ο κ. Κουρουμπλής κατήγγειλε τις Βρυξέλλες για αθέτηση των δεσμεύσεών της, αναφέροντας ότι ενώ θα έπρεπε να είχαν αποσταλεί στην Ελλάδα 400 εμπειρογνώμονες για να υποστηρίξουν τις διαδικασίες ασύλου, μέχρι στιγμής έχουν αφιχθεί μόνο 19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ