Κοτζιάς από Σκόπια: Θέλουμε έντιμο και όχι σάπιο συμβιβασμό

Πιστεύουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό, από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές: αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είναι σε εξέλιξη, από κοινού με τον ομόλογό του, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

«Δεν μπορείς να πάρεις όλα όσα έχεις στο νου σου», δήλωσε ακόμη ο κ. Κοτζιάς, ενώ είπε ακόμη ότι πιστεύει πάρα πολύ στη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής.

Οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να ακολουθήσουν τις πολύ καλές σχέσεις των δύο λαών, τόνισε επίσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, φέρνοντας το παράδειγμα των χιλάδων πολιτών από την ΠΓΔΜ που κάθε καλοκαίρι έρχονται για διακοπές στη χώρα μας.

Σημεία της ομιλίας Ντιμιτρόφ

Είχαμε πολύ καλές συνομιλίες με τον Ν. Κοτζιά. Μιλήσαμε για τα σημαντικά, ευαίσθητα θέματα.

Σκέφτομαι τι είναι σημαντικό για την κοινή γνώμη στην Ελλάδα και τι είναι σημαντικό για εμάς.

Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, υπάρχουν προκαταλήψεις ακόμη.

Νομίζω ότι και από την ελληνική πλευρά υπάρχει επιθυμία για επίλυση του θέματος.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξουμε εκ νέου το θέμα με τον διαμεσολαβητή.

Θα επιδιώξουμε περισσότερες συναντήσεις έως ότου να βρούμε τρόπο να διευθετήσουμε τα πράγματα.

Σημεία της ομιλίας Ν. Κοτζιά

Είναι χαρά μου να είμαι στη βόρεια φίλη χώρα και να έχω κρατήσει τις υποσχέσεις μου. Είχαμε πει ότι όταν αλλάξει το όνομα του αεροδρομίου θα επισκεφθούμε την πόλη σας, να ανοίξουμε την δεύτερη φάση σύνδεσης της χώρας σας στην ΕΕ.

Πιστεύω πολύ στο κοινό μας μέλλον που θα είναι προς όφελος των χωρών μας και ολόκληρης της περιοχής.

Κάναμε σήμερα βήματα. Καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα που βρήκαμε και οφείλουμε να τα λύσουμε. Θα βοηθήσει την οικονομική συνεργασία, την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, να συμβάλλουμε και οι δύο στην ανάπτυξη της περιοχής.

Χαίρομαι που θα συναντήσω το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ζάεφ για την ευκαιρία μιας εποικοδομητικής πιστεύω συζήτησης.

Το εύκολο στην πολιτική είναι να μην κάνεις τίποτα. Δεν θυμάμαι να παραπονείται ο κόσμος ή να δέχεται κριτική ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών γιατί δεν κινεί ζητήματα. Οι ΥΠΕΞ στα πλαίσια της κυβέρνησης τους οφείλουν να βρίσκουν λύσεις, που ανεξάρτητα από την μία ή την άλλη γνώμη μακρόχρονα βοηθούντη χώρα τους.

Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση γι’ αυτό χρειάζεται την στήριξη όλης της περιοχής. Πιστεύουμε στον έντιμο και όχι τον σάπιο συμβιβασμό. Με αυτόν θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές, δεν θα υπάρξει χαμένος. Ρεαλιστικά πρέπει να πάρεις το κύριο για σένα και να δώσεις αυτό που είναι κύριο και σημαντικό για τον άλλο.

Η βόρεια γείτονα χώρα είναι μια φιλική χώρα. Οι δύο λαοί μας είναι κοντά και ας προσθεί το παραλθόν να τους απομακρύνει. Και οι δύο λαοί θα έχουν δράσεις από την κοινή προσπάθεια.