Τέλος στο θρίλερ – Παραδόθηκε ο αεροπειρατής της Κύπρου -«Μούφα» τα εκρηκτικά – Σώοι οι επιβάτες

aeropeiratis

 

Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ με την αεροπειρατεία στη Λάρνακα, καθώς ο 59χρονος δράστης βρίσκεται στα χέρια των αρχών. 

Τη σύλληψη του 59χρονου αραβικής καταγωγής, Σεΐφ Ελντίν Μουσταφά, επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

O αεορπειρατής δεν είχε εκρηκτικά πάνω του. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης διαπιστώθηκε ότι τα “πυρομαχικά” ήταν καλύμματα φορητών τηλεφώνων.  Είχαμε μια τέτοια υποψία είπε ο κ. Κασουλίδης, αλλά έπρεπε να λάβουμε όλα τα μέτρα.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι είχαν φτάσει από την Αίγυπτο στο αεροδρόμιο της Πάφου Αιγύπτιοι κομάντος και διαπραγματευτής, γνώστης της αραβικής γλώσσας.

Τελικά δεν χρειάστηκε να επέμβουν.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι ο αεροπειρατής παραδόθηκε, αφού η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά του για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.

Λίγο νωρίτερα επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης ανέφερε ότι «δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπουργική ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, ήταν σε επαφή με τον αεροπειρατή με σκοπό να πεισθεί να παραδοθεί.

Οι αρχές είχαν ήδη παράσχει την απαιτούμενη φροντίδα στους απελευθερωθέντες επιβάτες και υπήρξε επικοινωνία με τις αρμόδιες προξενικές αρχές τρίτων χωρών

13:40

aeropeiratia 2Την τελευταία ώρα επικρατεί η απόλυτη σύγχυση όσον αφορά τα κίνητρα της αεροπειρατείας και την ταυτότητα του δράστη.  Αρχικά αναφερόταν ότι τα κίνητρα ήταν προσωπικά, ωστόσο νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι ζητά την απελευθέρωση κρατουμένων στην Αίγυπτο.

Ο αεροπειρατής εξακολουθεί να κρατά ομήρους επτά άτομα, μεταξύ των οποίων και τρεις επιβάτες.

Όσον αφορά την ταυτότητά του, πρόκειται για τον Σείφ Ελντίν Μουσταφά και όχι γιια τον Ιμπραήμ Σαμαχά.  Η αιγυπτιακή κυβέρνηση μάλιστα ζήτησε συγγνώμη από τον Ιμπραήμ Σαμάχα, επειδή ανακοίνωσε κατά λάθος ότι είναι ο αεροπειρατής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου, η Αστυνομία εκκένωσε ολόκληρη την περιοχή Μακένζι στη Λάρνακα λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας με το υπό πειρατεία αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών, που βρίσκεται καθηλωμένο εκεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Αστυνομία έχουν απομακρυνθεί όλοι οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας ενώ εκκενώθηκαν και όλα τα κέντρα αναψυχής που βρίσκονται στην περιοχή Μακένζι.

12:30

Αεροπειρατεία για μια γυναίκα Κύπρια, σε αεροσκάφος τύπου Airbus των αιγυπτιακών αερογραμμών εκδηλώθηκε, ενώ βρισκόταν στην περιοχή ελέγχου πτήσεων της Κύπρου και του δόθηκε άδεια να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Λάρνακας.  
Σχεδόν όλοι οι επιβάτες έχουν απελευθερωθεί, ενώ παραμένει υπό ομηρεία το πλήρωμα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα κίνητρα του Αιγύπτιου αεροπειρατή Ιμπραχίμ Σαμάχα ήταν προσωπικά,  καθώς ζήτησε να παραδοθεί τετρασέλιδη επιστολή του σε γυναίκα που ζει στην Κύπρο, η οποία φέρεται να είναι η πρώην σύζυγός του.

Ενημέρωση  προς τους δημοσιογράφους έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας πως “κάναμε το άπαν για να είναι όλοι ασφαλείς”, όπως μεταδίδει η Καθημερινή της Κύπρου.

Σε ερώτηση για τον λόγο που εξελίχθηκε η αεροπειρατεία, είπε ότι το περιστατικό δεν έχει να κάνει με την τρομοκρατία και απάντησε για το αν έχει να κάνει με μια γυναίκα λέγοντας ότι, “όλα έχουν να κάνουν με μια γυναίκα”.

Ο αεροπειρατής, που φέρεται να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά και απειλεί ότι θα χρησιμοποιήσει, αν γίνει προσπάθεια εξουδετέρωσής του, ανέφερε το όνομα της γυναίκας στις Αρχές.

Ολοι οι επιβάτες αφέθησαν ελεύθεροι εκτός από τέσσερις ξένους και τα μέλη των πληρώματος, σύμφωνα με τη Egypt Air, μεταξύ των οποίων και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος, που βρίσκονταν μεταξύ επιβατών.

Όπως εγινε γνωστό, μεταξύ των επιβατών περιλαμβάνονται κάποιοι Βρετανοί και 10 Αμερικανοί.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου

«Αναφορικά με την κατάσταση που εξελίσσεται σχετικά με την πτήση MSR 181 της EgyptAir στην οποία εκδηλώθηκε αεροπειρατεία και το αεροσκάφος άλλαξε πορεία και προσγειώθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Λάρνακας, οι αρμόδιοι σχεδιασμοί διαχείρισης κρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εφαρμόστηκαν από την αρχή του συμβάντος. Υπουργική Επιτροπή χειρίζεται την κατάσταση στο Εθνικό Κέντρο Κρίσεων που βρίσκεται στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έχει επίσης εγκαθιδρυθεί άμεση επικοινωνία μεταξύ του Κέντρου και των Αιγυπτιακών Αρχών» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Το χρονικό της αεροπειρατείας