Η ανακοίωση της ΕΣΗΕΑ για την απόφαση του ΣτΕ

«Με την επάνοδο της συνταγματικής τάξης στη διαδικασία αδειοδότησης και την υποχρέωση αποκατάστασης του θεσμικού ρόλου του ΕΣΡ, ως μόνου αρμόδιου, ανοίγει ο δρόμος για την διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, λίγες ώρες μετά την κήρυξη του νόμου Παππά, για της τηλεοπτικές άδειες, ως αντισυνταγματικού.

Συνεχίζοντας, η ΕΣΗΕΑ, σχολιάζει ότι η απόφαση που ελήφθη χτες «απαλλάσσει τους συναδέλφους από το δυσβάσταχτο βάρος της άμεσης απειλής της απόλυσης και τις συνέπειες ενός ακόμη Μαύρου στις τηλεοπτικές οθόνες».

Εκτός αυτών η σχετική ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«Οι πολιτικές δυνάμεις, με την εγγύηση της θεσμικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου, οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, τόσο ως προς τη διαδικασία συγκρότησης του ΕΣΡ, όσο και ως προς την έναρξη διαλόγου για τους όρους και τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.

Η ΕΣΗΕΑ, που από την πρώτη στιγμή, τόσο στη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όσο και δημόσια, έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της πολυφωνίας και εναντίον κάθε μορφής καρτέλ στην ενημέρωση:

·       Επιμένει στη θεσμοθέτηση των κανόνων που πρέπει να διασφαλίζουν την απόλυτη διαφάνεια στην ιδιοκτησία των ΜΜΕ, ύστερα μάλιστα από 27 χρόνια αυθαιρεσίας και διαπλοκής, που μονίμως καταγγέλλουν οι δημοσιογράφοι.

·       Απαιτεί την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη νομοθετική κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων, με ΣΣΕ και Κώδικα Δεοντολογίας, απαραίτητες προϋποθέσεις, που απουσίαζαν προκλητικά από το νόμο, που μόλις κρίθηκε αντισυνταγματικός.

·       Είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης των ΜΜΕ, είτε αυτή συνδέεται με την επιχειρηματικότητα, είτε επιδιώκεται από πολιτικές.

Από το 2008 έως σήμερα, σε όλα τα ΜΜΕ απολύθηκε το 50% των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς, επιβλήθηκαν ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενώ οι ιδιοκτήτες καθιέρωσαν μονομερώς, παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, καθεστώς ελαστικών σχέσεων εργασίας που συνεχίζουν να εφαρμόζουν.

Η απορρύθμιση αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στο ασφαλιστικό του Κλάδου, το οποίο φρόντισε η κυβέρνηση να επιτείνει με την κατάργηση του αγγελιοσήμου και την υφαρπαγή των αποθεματικών των Ταμείων.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου οι δημοσιογράφοι πληρώνουν τη ρήξη της κυβέρνησης-ιδιοκτητών για τις 4 άδειες και εργαζόμενοι, απλήρωτοι, άνεργοι, αλλά και συνταξιούχοι, είναι στην ουσία ανασφάλιστοι.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν μπορούν και δεν πρέπει να είναι όμηροι αδιέξοδων πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων».