ΗΠΑ: Το καθεστώς Μαδούρο συμπεριφέρεται όπως μια αυταρχική δικτατορία

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής καταδίκασε την ανάληψη της νομοθετικής εξουσίας στη Βενεζουέλα από τη νέα Συντακτική Συνέλευση της χώρας με μια ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή.

«Αυτή η αρπαγή εξουσίας έχει στόχο να παραγκωνιστεί η δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση από μια αυταρχική επιτροπή που θα δρα υπεράνω του νόμου», υποστήριξε στην ανακοίνωση αυτή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διεμήνυσε επίσης ότι καθώς «το καθεστώς του (προέδρου Νικολάς) Μαδούρο συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν μια αυταρχική δικτατορία, είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε όλο το βάρος της αμερικανικής οικονομικής και διπλωματικής ισχύος στην υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας που προσπαθεί να αποκαταστήσει τη δημοκρατία» στη χώρα αυτή.

Η Συντακτική Συνέλευση εξελέγη τον Ιούλιο με αποστολή να αναθεωρήσει το Σύνταγμα της χώρας στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για να ξεπεραστεί η πολιτική κρίση στη χώρα, αλλά η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι πρόκειται για μια απόπειρα του προέδρου Μαδούρο να καταργήσει το κοινοβούλιο, στο οποίο οι αντίπαλοί του διέθεταν την πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικόλας Μαδούρο, προχώρησε στην κατάργηση της Γερουσίας που αποτελούσε το εκλεγμένο κοινοβούλιο της χώρας.

Τις αρμοδιότητες της Γερουσίας, η οποία βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης, αναλαμβάνει πλέον η Συνταγματική Συνέλευση της Βενεζουέλας που αποκτά υπερεξουσίες και θα μπορεί να ψηφίζει οποιονδήποτε νόμο θεωρεί ότι εξυπηρετεί την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι αντιπρόσωποι της Συνταγματικής Συνέλευσης ενέκριναν ομόφωνα ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Συνέλευση έχει πλέον την εξουσία να νομοθετήσει σχετικά με μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας.

Στην Μπογοτά διέφυγε η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λ. Ορτέγα

Η πρώην γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα, η οποία είχε δηλώσει πως φοβόταν ότι θα τη δολοφονούσαν, διέφυγε χθες Παρασκευή στην Κολομβία, μερικές ώρες αφότου η Συντακτική Συνέλευση, η οποία την καθαίρεσε την 5η Αυγούστου, ανέλαβε τη νομοθετική εξουσία.

«Το απόγευμα η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας Λουίσα Ορτέγα Δίας έφθασε από την Αρούμπα με ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο στην Μπογοτά και ολοκλήρωσε την απαιτούμενη διαδικασία συμπλήρωσης των εγγράφων μετανάστευσης», ανέφερε η υπηρεσία Μετανάστευσης της Κολομβίας.

Η Ορτέγα συνοδευόταν από τον σύζυγό της, τον βουλευτή Χερμάν Φερέρ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην Ορτέγα είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και είχαν δεσμευτεί οι τραπεζικοί της λογαριασμοί όταν η Συντακτική Συνέλευση την καθαίρεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ