ΗΠΑ: Πέρασε οριακά η κατάργηση του Obamacare στη Γερουσία

Οριακά πέρασε από τη Γερουσία των ΗΠΑ η απόφαση για τη διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με την κατάργηση του Obamacare, η οποία αποτελεί μια από τις βασικές δεμσεύσεις του προέδρου Donald Trump.

Πρόκειται για μία ακόμη εξέλιξη στην επτάχρονη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να καταργήσουν το Obamacare, με την επιδίωξη αυτή, να βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές πολιτικές προκλήσεις,  όπως τονίζει το Reuters.

Η Γερουσία βρέθηκε αντιμέτωπη με ισοψηφία ψήφων 50-50 στην ψηφοφορία για την διεξαγωγή συζήτησης σχετικά με το νομοσχέδιο για την υγεία, οδηγώντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς να ψηφίσει σπάζοντας την ισοψηφία σε 51-50 υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης. Τόσο η Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, όσο και η Λίζα Μαρκόβσκι από την Αλάσκα καταψήφισαν την πρόταση για την διεξαγωγή της συζήτησης όπως αρχικά είχε διαφανεί από τις τοποθετήσεις τους, φέρνοντας την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αντιμέτωπη με προφανές πολιτικό αδιέξοδο, που σηματοδοτεί την δύσκολη πορεία που θα έχει στην Γερουσία, το νομοσχέδιο για την υγεία.

Ο Γερουσιαστής Τζον Μακέιν που διαγνώστηκε με καρκίνο στον εγκέφαλο κι ανάρρωνε από εγχείρηση στην οικία του στην Αριζόνα, έκανε μία δραματική επιστροφή στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να καταθέσει την κρίσιμη ψήφο του, για την διευκόλυνση της διαδικασίας, εξαιτίας των αριθμητικών δεδομένων της κατανομής των εδρών στην Γερουσία. Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 52 έδρες, έναντι 48 των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, το οριακό αποτέλεσμα χαλαρώνει προσωρινά την άσκηση της πολιτικής πίεσης στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε παροτρύνει τους Ρεπουμπλικάνους να σεβαστούν την υπόσχεση που έχουν δώσει εδώ κι επτά χρόνια και να προχωρήσουν στην κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare. Λίγα λεπτά μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος Τραμπ την χαρακτήρισε ως “ένα μεγάλο βήμα.”

Από την άλλη μεριά, η διεξαγωγή της συζήτησης για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare με μία τόσο οριακή πλειοψηφία εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για την πολιτική δυναμική που διαθέτουν οι Ρεπουμπλικάνοι, αναφορικά με την συγκέντρωση ή μη των απαραίτητων ψήφων προκειμένου να εγκριθεί από την Γερουσία ένα νομοσχέδιο ή παραλλαγές των διαφόρων προτάσεων για την κατάργηση του Obamacare.