Επικουρικές: Μαύρος Νοέμβριος – Μέγας είσαι Κατρούγκαλε και θαυμαστά τα έργα σου

Αποτέλεσμα εικόνας για συνταξεις επικουρικες

Πολλαπλά …εγκεφαλικά για τους συνταξιούχους  που πληρώνονται στις  2 Νοεμβρίου (οι συντάξεις πιστώνονται από απόψε το απόγευμα) καθώς αρχίζει οι παρακράτηση των αναδρομικών.

Στα αναδρομικά οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Από τους συνολικά 248.618 συνταξιούχους που υπέστησαν μειώσεις λόγω του επανυπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, οι 66.900 ήταν αυτοί που είδαν πρώτοι τις περικοπές και χρωστούν αναδρομικά δύο μηνών.Το μεγάλο κύμα μειώσεων επιβλήθηκε τον Σεπτέμβριο σε 143.550 συνταξιούχους, οι οποίοι χρωστούν αναδρομικά 3 μηνών, ενώ 38.160 χρωστούν αναδρομικά 4 μηνών.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων «μετράει» από τις συντάξεις Ιουνίου. Ομως, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο οι συντάξεις πληρώθηκαν στο παλιό τους ύψος, επειδή οι υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον επανυπολογισμό.

Ο νόμος προβλέπει για τα αναδρομικά ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ. Συνεπώς, οι 44.403 συνταξιούχοι που απώλεσαν από ένα λεπτό ώς και 20 ευρώ από την επικουρική τους σύνταξη, θα «κλείσουν» τους λογαριασμούς τους με το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) σε μια δόση, προφανώς μικρότερη των 50 ευρώ.

Σε αντίστοιχη κατάσταση είναι και οι 22.746 συνταξιούχοι που έχασαν από 20 ώς 50 ευρώ.

Οι υπόλοιποι θα δουν τις επικουρικές τους μειωμένες κατά τουλάχιστον 50 ευρώ, με πιθανό το ενδεχόμενο η σύνταξη που θα πληρωθεί αύριο να είναι κάποια λίγα ευρώ.

Σύμφωνα, πάντως, με την επιστολή του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου προς τους συνταξιούχους των οποίων το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ μεικτά, με αποτέλεσμα να υποστούν μειώσεις στις επανυπολογισμένες επικουρικές τους συντάξεις, μόλις ολοκληρωθεί η παρακράτηση των αναδρομικών η σύνταξη θα επανέλθει στο ύψος στο οποίο αναπροσαρμόστηκε, όπως δηλαδή πληρώθηκε τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβριο ανάλογα με το Ταμείο από το οποίο προέρχονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΤΕΑ, κατά μέσον όρο οι μειώσεις για τους 248.618 συνταξιούχους, άγγιξαν το 20,30%. Από τους χαμένους, οι περισσότεροι –το 47,78% ή οι 118.779 συνταξιούχοι– έχασαν από 100 έως και 200 ευρώ. Αμέσως μετά ακολουθούν όσοι έχασαν 50-100 ευρώ, οι οποίοι έφτασαν τους 52.676 (21,19%).

Σε επίπεδο Ταμείων, οι συνταξιούχοι πρώην μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) είχαν ονομαστικές μειώσεις της τάξεως του 50,73%, οι πρώην εμποροϋπάλληλοι (ΤΕΑΥΕΚ) μειώσεις 47,89%, ενώ το προσωπικό της πρώην Τράπεζας Πίστεως οδηγήθηκε σε ονομαστικές περικοπές που άγγιξαν το 54,8%.

Οι συνταξιούχοι από τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Συμβολαιογράφων (ΤΑΣ) και Δικηγόρων (ΤΕΑΔ) είδαν ονομαστικές μειώσεις από 23,95% έως 43,95%, οι πρώην εργαζόμενοι σε εταιρείες Οινοποιίας – Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας 33,53%, ενώ οι πρώην υπάλληλοι ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων 33%. Τέλος, οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ – ΤΕΑΠΥΚ είχαν μείωση 43,17%, οι πρώην ναυτικοί 40,42%, ενώ οι τεχνικοί Τύπου 17,6%.

«Ο τελευταίος νόμος Κατρούγκαλου δυστυχώς αποτέλεσε την ταφόπλακα τόσο στο ύψος των συντάξεων του ΕΤΑΤ, όσο και στην τήρηση των όρων και προϋποθέσεων που το Καταστατικό του ΤΕΑΠΕΤΕ θέτει για συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων πριν το 1993 – επισημαίνει ο κ. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος. Μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ/ Πρόεδρος του Ενωτικού Αγωνιστικού Συλλόγου (ΕΝΑΣ) Alpha Bank- Εμπορικής.

Οι συντάξεις που είχαν ήδη μειωθεί με τα προηγούμενα μνημόνια δέχθηκαν με τον πρόσφατο νόμο νέα μείωση της τάξης του 20% έως 40% . Οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης παύουν να ισχύουν μετά την 12/5/2016.

Τραπεζικοί Υπάλληλοι που σε λίγους μήνες σχεδίαζαν να βγουν στην σύνταξη υποχρεώνονται να εργαστούν μέχρι τα 67 έτη…