Επενδυτικό σχέδιο 2,5 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη η υπουργική απόφαση που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των δημοπρασιών για νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά την τριετία 2018 – 2020.

Η απόφαση στηρίζεται σε αντίστοιχη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και προβλέπει την διεξαγωγή δημοπρασιών για συνολική ισχύ 2600 μεγαβάτ από αιολικά και φωτοβολταϊκά, που συνεπάγεται επενδύσεις ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει διαγωνισμούς για 1000 μεγαβάτ το 2018 και το 2019 (από 300 MW για αιολικά, φωτοβολταϊκά και 400 MW κοινή διαδικασία) και 600 MW το 2020.
Οι ανώτατες τιμές από τις οποίες θα εκκινούν οι μειοδοτικές δημοπρασίες ως προς την τιμή πώλησης της «πράσινης» ενέργειας είναι 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα αιολικά, 85 ευρώ για φωτοβολταϊκά ισχύος 0,5-1 μεγαβάτ και 80 ευρώ για φωτοβολταϊκά ισχύος 1-20 μεγαβάτ.

Οι λοιπές τεχνολογίες (Μικρά Υδροηλεκτρικά, Βιομάζα/Βιοαέριο/Βιορευστά, ΣΗΘΥΑ, κλπ) εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών, έως ότου υπερβούν συγκεκριμένα επίπεδα ισχύος και δημιουργηθούν ικανοποιητικές συνθήκες ανταγωνισμού.

«Η σημερινή Απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, σε ένα τριετές σχέδιο επενδύσεων άνω των 2,5 δισ. ευρώ σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Με τη νέα ανταγωνιστική διαδικασία ενισχύεται σημαντικά η διαφάνεια και κυρίως δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές, περιορίζοντας το κόστος που συνεπάγεται για τους καταναλωτές η μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μείγμα ενέργειας», τονίζει το ΥΠΕΝ.