ΕΥ: «Φρένο» λόγω αβεβαιότητας στις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως

ey

Παρά τη βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, τα πρωτοφανή επίπεδα γεωπολιτικής αβεβαιότητας επηρεάζουν σημαντικά την επίτευξη συμφωνιών, καταδεικνύοντας ότι το 2016 θα είναι μία υποτονική χρονιά για τις δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της ΕΥ, Global IPO Trends: 2016 3Q.

Τα αντληθέντα κεφάλαια των δημοσίων εγγραφών ανήλθαν στα 79,4 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, μειωμένα κατά 39% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών (704) μειώθηκε κατά 23%.

Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, τα αντληθέντα κεφάλαια παγκοσμίως παρουσίασαν βελτίωση, καθώς αυξήθηκαν κατά 16%, αγγίζοντας τα 35,4 δισ. δολάρια, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε κατά 4%, φτάνοντας τις 252. Τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου εμφανίστηκαν βελτιωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 84%, ενώ ο αριθμός των συμφωνιών κατά 21%.

Την πρώτη θέση διεκδικεί η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού

Η απόδοση της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού ξεχώρισε στο τρίτο τρίμηνο του 2016, με μία αλματώδη αύξηση των αντληθέντων κεφαλαίων της τάξης του 138%, αγγίζοντας τα 24,2 δισ. δολάρια και σημειώνοντας αύξηση κατά 41% στον αριθμό συμφωνιών (176) σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού αντιπροσώπευσε το 69% των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως και ένα μερίδιο της τάξης του 53% των συνολικών εσόδων, παρουσιάζοντας βελτίωση και στα δύο μεγέθη, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αν και η Κίνα συνεχίζει να κυριαρχεί, καταγράφηκε σημαντική δραστηριότητα στην Ιαπωνία, την Αυστραλία και τη Νότιο Κορέα.

Ανακάμπτει η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στην ΕΜΕΙΑ, καθώς βελτιώνονται οι συνθήκες

Τα αντληθέντα κεφάλαια των δημοσίων εγγραφών στην ΕΜΕΙΑ κατρακύλησαν κατά 69%, αγγίζοντας τα 4,4 δισ. δολάρια στο τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τα 14 δισ. δολάρια του προηγούμενου τριμήνου. Ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε κατά 60%, από τις 97 το δεύτερο τρίμηνο του 2016, στις 40. Η μείωση ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη, όπου τα αντληθέντα κεφάλαια, αλλά και ο αριθμός των συμφωνιών,μειώθηκαν κατά 72% μεταξύ δεύτερου και τρίτου τριμήνου, ενώ τα αντίστοιχα νούμερα, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, ήταν μειωμένα κατά 38% για τις συμφωνίες και κατά 19% για τα αντληθέντα κεφάλαια. Η Ινδία παρουσίασε αύξηση 20% ως προς τον αριθμό των συμφωνιών και αναμένει ισχυρή δραστηριότητα, στο πλαίσιο ισχυρότερων οικονομικών μεγεθών και ενός πολιτικού καθεστώτος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.

Η υποτονική χρονιά για τις δημόσιες εγγραφές συνεχίζεται στις ΗΠΑ

Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στις ΗΠΑ παρέμεινε υποτονική κατά το τρίτο τρίμηνο, με την επίτευξη 35 συμφωνιών, οι οποίες συγκέντρωσαν μόλις 6,4 δις δολάρια. Τα στοιχεία αυτά αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις περσινές παραδοσιακά χαμηλές επιδόσεις του τρίτου τριμήνου, όταν 33 δημόσιες εγγραφές συγκέντρωσαν 5,7 δισ. δολάρια.

Κατά το εννεάμηνο Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου, 79 δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ συγκέντρωσαν 13,4 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας μία μείωση κατά 44% στον αριθμό των συμφωνιών και κατά 49% ως προς τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015.

Tο τέταρτο τρίμηνο θα παραμείνει ευμετάβλητο, ωστόσο η αγορά θα ενισχυθεί το 2017

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, οι αναδυόμενες αγορές έχουν υποαποδώσει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαίνονται σχετικά υποτιμημένες. Η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθεί να ενισχύεται, καθώς οι εναλλακτικές επιλογές χρηματοδότησης είναι πιο περιορισμένες και η επιλογή της χρηματιστηριακής αγοράς παραμένει ελκυστική. Μόλις επιστρέψουν στο ρυθμό τους, η EY εκτιμά ότι η περιοχή Ασίας – Ειρηνικού θα παραμείνει στο επίκεντρο της δραστηριότητας δημοσίων εγγραφών κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Στις αναπτυγμένες αγορές, ορισμένες επιχειρήσεις βρίσκονται σε στάση αναμονής και επικεντρώνουν την ενέργειά τους στην προετοιμασία για το 2017. Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως ενδέχεται να υστερήσει σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, οι προοπτικές για το 2017 είναι θετικές, λόγω της βελτίωσης των βασικών οικονομικών μεγεθών, των υψηλών αποτιμήσεων και της μικρότερης μεταβλητότητας, που θα ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα για δημόσιες εγγραφές.

Μία επιστροφή στα ιστορικά υψηλά επίπεδα της δραστηριότητας του 2014 μπορεί να αποτελεί μακρινό σενάριο, ωστόσο η δραστηριότητα δημοσίων εγγραφών για το 2017 αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα του 2015.