Δ. Αβραμόπουλος: Η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν αποτελεί δυνατή επιλογή

avramo commision«Η επιστροφή στα εθνικά σύνορα δεν αποτελεί δυνατή επιλογή. Η ζώνη ελεύθερων συναλλαγών θα τύχει υπεράσπισης, με κάθε τρόπο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στο πρακτορείο ‘Ανσα. Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν θα γίνουν παραχωρήσεις σε ότι αφορά τη συνθήκη του Σέγκεν».

Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας, τόνισε ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις, οι οποίες να δείχνουν ότι ομάδες ξένων μαχητών μπορεί να κατευθυνθούν προς την ΕΕ αν η Μοσούλη πέσει. Δεν έχουμε σημάνει τέτοιου είδους συναγερμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης και είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Λαμβάνουμε μέτρα με σταθερό τρόπο, πριν και μετά την Μοσούλη».

Σχετικά με τις επανεγκαταστάσεις των προσφύγων ο Ευρωπαίος επίτροπος, σημείωσε ότι «τους δυο τελευταίους μήνες, σε ότι αφορά τις επανεγκαταστάσεις είδαμε ότι οι αριθμοί αυξήθηκαν», για να προσθέσει ότι αυτό «είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για την Ιταλία και την Ελλάδα. Αν τα πράγματα συνεχίσουν να ακολουθούν αυτή την κατεύθυνση, σύντομα θα μπορούμε να πούμε ότι η πολιτική αυτή είναι αποτελεσματική».

Σε σχέση με το ίδιο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος είναι πεπεισμένος ευρωπαϊστής, θα στείλει σαφή μηνύματα στους ομολόγους του, θέτοντας το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης, όπου οι διάλογοι είναι ουσιαστικοί και όλοι τίθενται ενώπιον των ευθυνών τους».
Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Ευρωπαίος επίτροπος, υπογράμμισε: «Δεν έχουμε πληροφορίες από την’Αγκυρα, σχετικά με νέα κύματα προσφύγων ή μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντιθέτως, η συμφωνία έχει φέρει αποτελέσματα και το αποδεικνύουν οι χαμηλοί αριθμοί αποβιβάσεων στα ελληνικά νησιά (80 με εκατό την ημέρα, κατά μέσο όρο)».

Ερωτηθείς για το αίτημα της Τουρκίας να απελευθερωθεί η βίζα για τους πολίτες της και τον σχετικό οδικό χάρτη, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Η ‘Αγκυρα ικανοποίησε ήδη 67 κριτήρια σε σύνολο 72. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα πέντε, οι αποστάσεις έχουν μειωθεί σημαντικά. Παραμένει ακόμη ένα ανοικτό θέμα σε σχέση με την τρομοκρατία, αλλά υπάρχει σχετική πολιτική βούληση για επίλυση του θέματος».