Δραγασάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ρύθμιση δανείων σε ελβετικό φράγκο, αλλά μετά τα stress test

Ïëïêëçñþíåôáé óÞìåñá ìå ôçí øÞöéóç áñãÜ ôï âñÜäõ ç óõæÞôçóç ãéá ôïí ðñïûðïëïãéóìü ôïõ 2018,Ôñßôç 19 Äåêåìâñßïõ 2017 (EUROKINISSI/ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, άφησε ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι ο δικαστικός δρόμος είναι ακόμη ανοιχτός και ότι στην παρούσα φάση λόγω των ανοιχτών stress test για τις ελληνικές τράπεζες ο νομοθετικός δρόμος δεν προσφέρεται.

«Πρέπει και οι τράπεζες να προτείνουν λύση και να υπάρξει διαμερισμός του ρίσκου με μικρότερη ευθύνη του δανειολήπτη» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ Γιώργου Καρρά. Ο κ. Δραγασάκης αποκάλυψε, μάλιστα, ότι μια τράπεζα ήδη έχει ανακοινώσει κάποια σχετικά προγράμματα ενώ άλλες μελετούν αντίστοιχα μέτρα. Εξήγησε ότι η στόχευση των προγραμμάτων θα είναι το ένα μέρος του δανείου να παγώσει «και ίσως να διαγραφεί» εάν εξυπηρετείται το υπόλοιπο και δεύτερον να ενταχθεί το δάνειο στο νόμο Κατσέλη «και να προσφέρει η τράπεζα κοινωνικά προσδιορισμένη λύση».

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε επίσης τη Βουλή ότι έχει συγκροτήσει από τον Οκτώβριο ειδική επιτροπή που μελέτησε το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο και συμπέρανε ότι δεν απαγορεύεται νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο ανέφερε ότι με ανοικτό το θέμα των τραπεζικών stress test δεν είναι σκόπιμο να ληφθεί τέτοια πρωτοβουλία. Επισήμανε, μάλιστα, ότι μια χώρα που επιχείρησε κάτι τέτοιο απειλήθηκε με bail in (κούρεμα καταθέσεων). «Ζητούμε από τις τράπεζες συγκεκριμένα μέτρα, να εφαρμόσουν προγράμματα και επιφυλασσόμαστε να δούμε τα αποτελέσματα. Μετά τα stress test να ξανακάνουμε καταγραφή και είμαστε εδώ να το ξαναδούμε» είπε ο κ. Δραγασάκης.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άσκησε σκληρή κριτική στις τράπεζες γιατί αποσιώπησαν τους κινδύνους των δανείων σε ελβετικό φράγκο προς τους καταναλωτές. «Δόθηκε στεγαστικό δάνειο με κερδοσκοπικά παιχνίδια. Τι να πεις;» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι δεν έχει λήξει το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης. «Ενημερώθηκα και εγώ ότι το ΔΝΤ είχε ενημερώσει έγκαιρα τότε ότι επίκειται ανατίμηση του ελβετικού φράγκου. Ελήφθη αυτό υπόψη από τις τράπεζες;» διερωτήθηκε.