Γρίφος η αξιολόγηση – Έκκληση Τουσκ για επιτάχυνση – “Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση” λέει ο Σόιμπλε

o-grifos-tou-ainstain-pou-echi-vasanisi-ekatommiria-miala

Παρά τις θετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν  και τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Επιτρόπου Π.Μοσχοβισί, ο γρίφος σχετικά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές δεν λύνεται.

Σύσκεψη στο Μαξίμου από τις 18.00 μέχρι τις 21.30 υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή Δραγασάκη – Τσακαλώτου για το πως θα  βρεθεί λύση στο θέμα των πρόσθετων μέτρων ύψους 3,6 δισ που ζητά το ΔΝΤ, την ίδια στιγμή που  ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έκανε “έκκληση στους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα” και ο Β.Σόιμπλε δήλωνε πως δεν αναμένει να υπάρξει φέτος “μεγάλη κρίση” στην Ελλάδα. 

Νωρίτερα, είχαν διαψευσθεί από γερμανικές πηγές οι πληροφορίες για έκτακτη συνάντηση την Τετάρτη του επικεφαλής του Eurogrup Γ.Ντάισελμπλουμ με τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας καθώς και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΤ.ΤΟΥΣΚ

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη. Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως ως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7 η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους Θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”.

Η “ΣΤΕΓΝΗ” ΔΗΛΩΣΗ ΣΟΙΜΠΛΕ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει να υπάρξει φέτος “μεγάλη κρίση” στην Ελλάδα, η οποία διεξάγει συνομιλίες με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, προκειμένου να αποδεσμευτούν νέα δανειακά κεφάλαια.

“Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα  αυτή τη χρονιά”, δήλωσε ο Β.Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.