Γιατί έπεσε κάτω από το 10% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 10% έπεσε την Μεγάλη Πέμπτη η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου και για πρώτη φορά από το 2010 που το κόστος δανεισμού της Ελλάδας στη 10ετία κινείται κάτω από το 10%, ενώ μόλις πέρυσι τον Ιούνιο ξεπερνούσε ακόμα και το 30%.

“Η οικονομία συρρικνώνεται ακόμα, αλλά έπειτα από πέντε χρόνια ύφεσης, υπάρχει ελπίδα ότι το ΑΕΠ θα αρχίσει να αυξάνεται το 2014”, σημειώνει ο βρετανικός Guardian και κάνει λόγο για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ως αποτέλεσμα των επώδυνων μειώσεων στους μισθούς και των περικοπών στις κρατικές δαπάνες.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα …πανηγύρια είναι κάπως πρόωρα.

Οι ελληνικές ομολογιακές επενδύσεις έχουν ευνοηθεί από την τεράστια ρευστότητα με την οποία πλημμυρίζουν τις αγορές οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Το τεράστιο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που εφαρμόζει η Τράπεζα της Ιαπωνίας επηρεάζει τις τιμές των ομολόγων ολόκληρης της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατά τις τελευταίες εβδομάδες, επιδρώντας φυσικά και στα ελληνικά spread.

Η ρευστότητα αυτή (σε συνδυασμό με το χρήμα που ρίχνει στις αγορές η Fed αλλά και η ΕΚΤ), που σιγά – σιγά εξαπλώνεται σε όλες τις αγορές του πλανήτη, σπρώχνει τα funds που αναζητούν υψηλές αποδόσεις σε αγορές που έως πρότινος αποτελούσαν απαγορευμένη ζώνη για μεγάλη μερίδα των επενδυτών.