Γερμανός οικονομολόγος: Με το FDP στην κυβέρνηση, ξεχάστε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Συνέχιση της σκληρής γραμμής απέναντι στην Ελλάδα σε περίπτωσης συμμετοχής του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ σε κυβερνητικό συνασπισμό με την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) της κ. Μέρκελ, προβλέπει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκούσταβ Χορν, διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) του Ντίσελντορφ και του προσκείμενου στα γερμανικά συνδικάτα ιδρύματος Xανς Μπέκλερ (Hans Boeckler). Θεωρεί μάλιστα απίθανη την ελάφρυνση τη ελληνικού χρέους σε αυτήν την περίπτωση.

Ο Γκούσταβ Χορν, είναι ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της Γερμανίας και έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της αλλαγής της στρατηγικής των περικοπών στη χώρα μας, ώστε να τονωθεί η εσωτερική ζήτηση και να αποκτήσει η Ελλάδα περιθώριο ελιγμών στον προϋπολογισμό της, όπως είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα τον περασμένο Μάιο.

Ο κ. Χορν έκανε τις παρακάτω δηλώσεις αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Αντώνη Πολυχρονάκη εν όψει των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτμεβρίου: « Η έκβαση των γερμανικών εκλογών είναι μεγάλης σημασίας για τις μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης.

Σε περίπτωση συνασπισμού μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU/CSU) και του Φιλελεύθερου κόμματος της Γερμανίας (FDP) υπάρχει ο φόβος ότι θα συνεχιστεί η σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι της γραμμής Σόιμπλε στην Χριστιανοδημoκρατική Ενωση (CDU/CSU) μαζί με το Φιλελεύθερο Κόμμα (FDP) θα κάνουν ό,τι μπορούν γι αυτό. Εξάλλου το FDP ζητά ακόμα και την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Επομένως, ελάφρυνση του χρέους υπό τις προϋποθέσεις αυτές είναι απίθανη.

Με όλους τους άλλους πιθανούς κυβερνητικούς συνασπισμούς είναι πιθανή η αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Στην περίπτωση αυτή θα επικρατήσει η κ. Μέρκελ με την ήπια γραμμή της. Συνεπώς η ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι πιθανή. Σε αυτήν την περίπτωση είναι το ίδιο πιθανό να γίνουν και ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους».

 

Την καρέκλα του Σόιμπλε ζητούν οι Φιλελεύθεροι για να μπουν στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ

 

Προπαγάνδα η πρόοδος στην Ελλάδα – Αμφιβολίες και για Ιταλία από τον Χανς Βέρνερ Ζιν