ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ: Ένας τρομοκράτης νεκρός- Μεγάλη διαδήλωση κατά της τρομοκρατίας

Ο οδηγός του βαν που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στη Βαρκελώνη κατά την οποία 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, είναι ένας από τους πέντε άνδρες που πυροβόλησαν και σκότωσαν οι αστυνομικές δυνάμεις στο Καμπρίλς, μεταδίδουν ισπανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, ο οδηγός στην επίθεση στη Λα Ράμπλα που αναγνωρίστηκε ως ο 18χρονος Μούσα Ουκαμπίρ ήταν μεταξύ των προσώπων που εξουδετέρωσαν οι αστυνομικές αρχές στο Καμπρίλς.

Μούσα Ουκαμπίρ (o νεκρός οδηγός του βαν), Σαΐντ Ααλαά, Μοχαμέντ Χισαμί, Γιουνές Αμπουγιακούμπ (από αριστερά προς δεξιά) μαροκινής καταγωγής.

 

Η αστυνομία πάντως προς ώρας αποφεύγει να επιβεβαιώσει ότι ο Μουσά Ουκαμπίρ ήταν ο οδηγός του βαν.

Ο οδηγός του βαν διέφυγε με τα πόδια, αφού πρώτα είχε χτυπήσει τουρίστες και κατοίκους της Βαρκελώνης με το όχημα.

Ο Μουσά Ουκαμπίρ φέρεται να ενοικίασε δύο φορτηγάκια, με το δεύτερο να βρίσκεται στην πόλη Βικ, βορείως της Βαρκελώνης, καθώς μάλλον προοριζόταν για όχημα διαφυγής.

Ο αδελφός του, Ντρις Ουκαμπίρ, παραδόθηκε στις αρχές και συνελήφθη ήδη από την Πέμπτη το βράδυ.

Ο Ντρις, μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Μουσά, γενημμένος στο Μαρόκο, φέρεται να δήλωσε στην αστυνομία ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση και ότι τα χαρτιά του είχαν κλαπεί.

Άλλοι τρεις άνδρες έχουν συλληφθεί, με τους δύο να είναι Μαροκινοί και τον τρίτο να είναι Ισπανός, γεννημένος στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια, στη βόρεια Αφρική.

Μερικές ώρες μετά από την επίθεση στη Βαρκελώνη, η αστυνομία σκότωσε πέντε υπόπτους οι οποίοι, επιβαίνοντας σε άλλο όχημα, πραγματοποίησαν ανάλογη επίθεση στην  Καμπρίλς. Μία γυναίκα η οποία τραυματίστηκε κατά την επίθεση αυτή, πέθανε την Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι καταδίκασε την «τζιχαντιστική επίθεση», όπως την χαρακτήρισε, στη Βαρκελώνη. Ανακοίνωσε τριήμερο εθνικό πένθος σε ολόκληρη την ισπανική επικράτεια, ενώ ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε το μεσημέρι σε όλη τη χώρα.

Ο σχεδιασμός

Το βασικό σενάριο που εξετάζουν οι αρχές είναι οι επιθέσεις να σχεδιάζονταν για καιρό σε σπίτι στην Αλκάναρ, μικρή πόλη στα νότια της Βαρκελώνης.

Εκρήξεις διέλυσαν το κτήριο όπου βρίσκεται το συγκεκριμένο σπίτι την Τετάρτη το βράδυ, με πιθανότερη αιτία την έκρηξη φιαλών αερίου. Ένα άτομο είχε χάσει τη ζωή του.

 

Νεκροί και τραυματίες

Οι αρχές της Καταλονίας ανακοίνωσαν εξάλλου ότι οι νεκροί και οι τραυματίες της επίθεσης προέρχονται από τουλάχιστον 24 χώρες, καθώς το χτύπημα έγινε σε ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης, που άλλωστε αποτελεί τουριστικό προορισμό. Γάλλοι, Γερμανοί, Ισπανοί, Ολλανδοί, Αργεντίνοι, Βενεζουελάνοι, Βέλγοι, Αυστραλοί, Ούγγροι, Περουβιανοί, Ρουμάνοι, Ιρλανδοί, Ελληνες, Κουβανοί, Σκοπιανοί, Κινέζοι, Ιταλοί και Αλγερινοί είναι μεταξύ των θυμάτων.

Επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι ο Φρανσίσκο Λόπες Ροντρίγκες, στα 60 του χρόνια, Ισπανός, ο 35χρονος Ιταλός Μπρούνο Γκουλότα, άλλος ένας Ιταλός και ένας Βέλγος, για τους οποίους δεν έχουν δοθεί περισσότερα στοιχεία.

Τουλάχιστον ένας Αμερικανός βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς, δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

Μια 74χρονη γυναίκα από την Πορτογαλία βρίσκεται επίσης μεταξύ των θυμάτων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε την Παρασκευή ότι 26 Γάλλοι πολίτες βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες, εκ των οποίων οι 11 σε κρίσιμη κατάσταση.

Δεκατρείς Γερμανοί πολίτες έχουν τραυματιστεί, κάποιοι εξ αυτών σοβαρά, ενώ ένα παιδί πέντε ετών από την Ιρλανδία έχει σπάσει το πόδι του.

Ο επτάχρονος Αυστραλός Τζούλιαν Κάντμαν, ο οποίος χωρίστηκε από τη μητέρα του την ώρα της επίθεσης, αγνοείται, ενώ η μητέρα του βρίσκεται ανάμεσα στους σοβαρά τραυματίες.

“ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ”!

Χιλιάδες πολίτες της Καταλονίας, αλλά και τουρίστες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης και φώναξαν με δύναμη «δεν φοβόμαστε» ενάντια στην τρομοκρατία και σε όσους επιχειρούν να μετατρέψουν σε εφιάλτη τη ζωή των απλών ανθρώπων.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε σύσσωμη και η πολιτική ηγεσία.

Προηγουμένως ο βασιλιάς Φελίπε 6ος, ο οποίος είχε φθάσει το πρωί μαζί με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι και τον πρόεδρο της περιφέρειας της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν, είχε τηρήσει μαζί τους ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 14 νεκρών και των πάνω από 100 τραυματιών που προκάλεσε η φονική κούρσα του φορτηγού.

megaleiwdis-sugkentrwsi-kata-tis-tromokratias-sti-barkelwni