Ασφάλειες: Σε άνοδο η αγορά – Επενδυτικές ευκαιρίες στις αντασφάλειες

Αποτέλεσμα εικόνας για σε ανοδο ασφαλιστικη αντασφαλιστικη αγορα
Νέα μελέτη της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) καταγράφει αύξηση 1,3% στη συνολική παραγωγή ασφαλίστρων, η οποία στο εννεάμηνο του 2016 ανέρχεται στα €2,79 δισ. Στη μελέτη συμμετείχαν 56 ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη της ΕΑΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 97,1% περίπου της συνολικής παραγωγής ασφαλίστρων. Πιο συγκεκριμένα οι Ασφάλειες Ζωής σημείωσαν αύξηση 1,4% (€ 1,39 δισ.) και οι Ασφάλειες Ζημιών αύξηση 1,3% (€ 1,40 δισ.). Από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής ασφαλίστρων τους για το εννεάμηνο με τις δηλώσεις τους για το ίδιο διάστημα το 2015 εξάγεται αισιοδοξία για την πορεία του κλάδου, καθώς η παραγωγή ασφαλίστρων των τελευταίων τριών μηνών είναι ανοδική. Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάπτυξη του κλάδου των ασφαλίσεων και σημειώνουν ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται μόλις στο μισό (2,5%) του μέσου όρου της ΕΕ-28 (5%) σε ποσοστό ασφάλισης.
Επενδυτικές ευκαιρίες στην αντασφαλιστική αγορά
Και ο τομέας των αντασφαλίσεων παρουσιάζει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεσιτικής ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων Matrix. Στο 11ο ετήσιο Συνέδριο του Λονδίνου του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου στα μέσα Νοεμβρίου ο κ. Δημήτρης Τσεσμετζόγλου παρουσίασε τις πρωτοφανείς, για τα δεδομένα της ΕΕ, δυνατότητες επένδυσης στην ελληνική αντασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε o κ. Τσεσμετζόγλου, ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιριών την Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, με τις επενδύσεις των εταιριών, ωστόσο, να βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο. Οι επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο εντοπίζονται, κυρίως, στις εισηγμένες εταιρίες, στις ευκαιρίες που δημιουργεί ο μηχανισμός διαβατηρίου της ΕΕ για την παροχή υπηρεσιών, στον τομέα της Γενικής Αστικής Ευθύνης, την προμήθεια κεφαλαίων αντασφάλισης π.χ. μεταβιβάσεις χαρτοφυλακίων ζημιών κ.α.
Συγκέντρωση εσόδων στις πολύ μεγάλες εταιρείες μεσιτείας ασφαλίσεων
Σημαντικό μερίδιο καταλαμβάνουν οι εταιρείες μεσιτείας στον κλάδο των ασφαλίσεων, καθώς η παραγωγή μέσω μεσιτείας υπολογίζεται στα 2/3 της προμήθειας της αγοράς. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τις εταιρίες μεσιτείας που εξέδωσαν οικονομικά αποτελέσματα το 2015, οι πολύ μεγάλες εταιρίες σημείωσαν σημαντική αύξηση εσόδων εις βάρος των μεγάλων εταιριών, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των ζημιογόνων μικρών εταιριών.
Ειδικότερα οι εταιρείες μεσιτείας ασφαλίσεων σημείωσαν το 2015 έναντι του 2014 αύξηση μεριδίων κατά 6% στο σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής, ενίσχυση 14% του συνολικού κύκλου εργασιών και αύξηση των εργαζομένων τους κατά 7,2% και των συνεργατών κατά 21,3%, σύμφωνα με  την ανάλυση των παραγωγικών και οικονομικών στοιχείων χρήσης 2015 που πραγματοποίησε η KPMG Σύμβουλοι ΑΕ για λογαριασμό του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων στα μέλη του. Το 2015, ο κύκλος εργασιών των μεσιτών ασφαλίσεων ανήλθε στα 96,94 εκ. έναντι 84,87 εκ. το 2014, με τις εταιρείες να αυξάνουν τα έσοδά τους στον κλάδο Ζωής κατά 25% στα 21,22 εκ. και στις Γενικές Ασφαλίσεις κατά 11% στα 75,72 εκ.